VIDEO Na Kažimíra počúvam v zahraničí samé dobré slová, hovorí Fico

NETKY.SK • 3 Január 2018, 13:38 • 2 min
VIDEO Na Kažimíra počúvam v zahraničí samé dobré slová, hovorí Fico

BRATISLAVA - "Dôvody, pre ktoré bol Peter Kažimír vyhlásený za ministra financií Európy 2018, sú úplne zrejmé a nemôže ich nikto poprieť." Na tlačovej besede to vyhlásil premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Slovenský minister financií požíva podľa predsedu vlády už dlhé roky vysokú mieru rešpektu a má obrovské renomé v prostredí ministrov financií Európskej únie. Povedal to v súvislosti s jeho aktuálnym ocenením britským mesačníkom The Banker za ministra financií Európy 2018.

 

Uvedenými dôvodmi sú podľa Fica "výrazné tempo konsolidácie verejných financií, pri zachovaní vysokého hospodárskeho rastu". Pripomenul, že jeho meno sa dlhodobo objavovalo aj v súvislosti s možným vedením Euroskupiny. "Pri každej príležitosti, kedy hodnotíme s premiérmi a prezidentmi finančnú situáciu, počúvam len dobré slová na adresu ministra financií," dodal.

 

Minister financií Peter Kažimír sa na spoločnej tlačovej konferencii s Robertom Ficom pochválil znižovaním ozpočtového deficitu aj štátneho dlhu. Pokles deficitu štátneho rozpočtu za minulý rok oproti rozpočtovanej úrovni o 773 mil. eur na výsledných 1,22 mld. eur by mal podľa ministra v konečnom dôsledku znamenať aj nižší ako očakávaný verejný dlh a zrejme aj nižší schodok verejných financií.

 

Hrubý dlh by mohol podľa Kažimíra ku koncu roka 2017 predstavovať 50,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa posledných údajov pritom vláda počítala s dlhom na úrovni cez 51 % HDP.


Podobne nižší by mohol byť aj schodok, aj keď šéf rezortu upozorňuje, že tento výsledok bude závisieť aj od výsledku hospodárenia ostatných zložiek verejnej správy, ako sú napríklad obce, mestá a kraje. "Som veľmi opatrný, ale dovolím si domnievať sa, že ten výsledok bude lepší, ako sme odhadovali pri návrhu rozpočtu na budúci rok. Ja by som si prial, aby sme boli blízko číslu, ktoré bolo v návrhu rozpočtu na rok 2017, teda okolo 1,3 % HDP," povedal. Schválený rozpočet pritom hovoril o očakávanom schodku za minulý rok na úrovni cez 1,6 % výkonu ekonomiky.

 

 

Podľa Roberta Fica dosiahnuté výsledky dokazujú, že vláda je vo finančnej disciplíne veľmi opatrná. "My vždy robíme rozpočet pomerne konzervatívne. Čo nás prekvapuje, že pri takomto konzervatívnom pohľade na financie sme vždy atakovaní opozíciou, ale niekedy aj médiami, že naše rozpočty sú vraj nerealistické," povedal.

 

Aj keď nejde o 100-percentný výsledok činnosti vlády, tá podľa neho robí množstvo aktívnych opatrení, ktoré k dobrým číslam pomáhajú. Za najväčšie výzvy v ekonomickej oblasti pre vládu pritom premiér označil predovšetkým riešiť nedostatok pracovnej sily, pokračovať v tlaku na rast miezd a takisto v boji proti korupcii.

Schodok štátneho rozpočtu ku koncu minulého roka vo výške 1,22 mld. eur je druhý najnižší za posledných deväť rokov. Príjmy štátneho rozpočtu v roku 2017 dosiahli výšku 14 mld. eur a výdavky 15,2 mld. eur. Daňové príjmy boli o 377,6 mil. eur nižšie, najmä kvôli nižšiemu výberu dane z príjmov právnických osôb. Naopak, výber dane z pridanej hodnoty bol vyšší o takmer 174 mil. eur, a to podľa rezortu financií najmä z titulu pokračujúceho zlepšovania efektívnosti výberu daní. Ostatné príjmy štátneho rozpočtu boli vyššie o 71,2 mil. eur.

Skutočne dosiahnuté výdavky štátneho rozpočtu boli oproti schválenému rozpočtu nižšie, a to vo všetkých kategóriách. Išlo napríklad o úsporu na transfere pre Sociálnu poisťovňu, pri platbe do rozpočtu EÚ, úsporu na riadení dlhu a v ďalších kategóriách.

 

Kažimíra v utorok 2. januára vyhlásil britský mesačník The Banker, patriaci do skupiny Financial Times, za ministra financií Európy za rok 2018 za jeho prácu a výsledky slovenskej ekonomiky. The Banker vychádza od roku 1926 a svojich čitateľov má vo viac ako 180 krajinách sveta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies