FOTO a VIDEO Počet obetí čelnej zrážky dvoch vlakov stúpol na 27

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 06:29 • 2 min
FOTO a VIDEO Počet obetí čelnej zrážky dvoch vlakov stúpol na 27

MILÁNO - Počet obetí utorkovej čelnej zrážky dvoch regionálnych vlakov na juhovýchode Talianska stúpol na 27. Zranených je ďalších 50 ľudí. Informovala o tom dnes talianska tlačová agentúra ANSA.

slovakia

left justify in out

K zrážke došlo v stokilometrovej rýchlosti na jednokoľajnej trati medzi mestami Corato a Andria, severne od prístavného mesta Bari, dodala svetová agentúra DPA.

 

 

Zábery odvysielané v televízii zachytávali úplne zničené prvé vozne oboch vlakov, ktoré sa zrazili.

Predstaviteľ železničnej polície Giancarlo Conticchio uviedol: "Jeden z tých dvoch vlakov tam nemal byť. Bola to určite chyba. A my musíme zistiť, prečo k nej došlo."

 

 

Prví záchranári, ktorí dorazili na miesto nehody, vypovedali, že to bol strašný pohľad. "Videl som mŕtvych ľudí. Ľudí, ktorí volali o pomoc. Ľudí, ktorí plakali. Bol to najhorší pohľad v mojom živote," uviedol jeden z policajtov.

 

Starosta neďalekého Corata, Massimo Mazzili, na Facebooku napísal, že "to vyzeralo ako havária lietadla".

Zdravotníci zverejnili výzvu na darovanie krvi, pretože ošetrili desiatky zranených a chýbala im krv.

 

Medzi zranenými bolo aj batoľa, ktoré vytiahli z trosiek vlaku. Podľa agentúry ANSA pri zrážke zahynul najmenej jeden z rušňovodičov.

 

Vlaky plné študentov a ľudí cestujúcich za prácou sa zrazili okolo 11.30 h na jednokoľajnej trati medzi Coratom a Andriou. Talianske médiá informovali, že mnohí cestujúci boli dlhšie uväznení v troskách vlaku na mieste zrážky, ktoré bolo pre záchranárov ťažko prístupné.

 

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval na urýchlené vyšetrenie príčiny zrážky a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Významná talianska mimovládna organizácia Legambiente uviedla, že problémom mohla byť skutočnosť, že na starých železničných tratiach na vidieku nie je automatický brzdný systém a v minulosti sa do nich takmer neinvestovalo. Nemožno vylúčiť ani ľudskú chybu. Podľa talianskych médií jeden z vlakov nemal na trati byť - mal čakať na zastávke, kým ho druhý neminie.

 

Výberová chronológia vlakových nešťastí v Taliansku:

-- november 1989 - V Kalábrii si zrážka dvoch vlakov prevážajúcich väčšinou deti vyžiadala 13 mŕtvych.

 

-- 7. január 2005 - Na jednokoľajovej trati medzi Bolognou a Veronou sa zrazil osobný a nákladný vlak po tom, čo jeden zo strojvodcov prehliadol signál na zastavenie. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

 

-- 30. júna 2009 - V toskánskom prístavnom meste Viareggio sa v blízkosti stanice vykoľajili dva vagóny s kvapalným plynom a následne vybuchli. Nešťastie si vyžiadalo 28 mŕtvych a 50 zranených.

 

-- 6. augusta 2010 - Jeden človek zahynul a 30 ďalších utrpelo zranenia, keď sa vykoľajil vlak pri Neapole. Regionálny vlak prechádzal práve východným predmestím Neapola nazývaným Gianturco.

 

-- 6. júna 2012 - Na železničnej stanici v juhotirolskom Brixene na severe Talianska sa vykoľajila nákladná vlakovú súprava prepravujúca staré železo. Pri nehode, po ktorej sa mimo trate ocitlo sedem vagónov vlaku, sa ľahšie zranili dve osoby.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies