VIDEO Na ISS letí najstaršia žena vo vesmíre

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:44 • 2 min
VIDEO Na ISS letí najstaršia žena vo vesmíre

BRATISLAVA - Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odštartovala dnes o 2:20 miestneho času (vo štvrtok 21:20 SEČ) vesmírna loď Sojuz, na palube ktorej je aj 56-ročná americká astronautka Peggy Whitson.

slovakia

left justify in out

Tá sa tak stala vôbec najstaršou ženou vo vesmíre, čím prekonala svoju krajanku Barbaru Morgan, ktorá bola v roku 2007 vo vesmíre ako 55-ročná.

 


Whitson oslávi 9. februára na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) 57. narodeniny, pričom po návrate z aktuálnej polročnej misie by mala prekonať súčasný americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre. Ten má momentálne hodnotu 534 dní a jeho držiteľom je Jeffrey Williams. Whitson sa okrem toho vo februári stane prvou ženou, ktorá bude po druhý raz veliť ISS. Prvý raz bola veliteľkou stanice ešte v roku 2007, keď sa zas stala vôbec prvou ženou na tomto poste. Celkovo ide o jej tretí let do vesmíru.


Na palube Sojuzu sú spolu s ňou aj Rus Oleg Novickij a Francúz Thomas Pesquet. Trojica astronautov by na ISS mala doraziť v sobotu približne o 23:00 SEČ, pričom sa pridá k Rusom Sergejovi Ryžkovovi a Andrejovi Borisenkovi a Američanovi Shaneovi Kimbroughovi. Tí prileteli na ISS minulý mesiac, pričom na Zem sa vrátia koncom februára. Whitson, Novickij a Pesquet zostanú vo vesmíre o mesiac dlhšie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies