VIDEO Na Floridu sa rúti hurikán Matthew: Počet obetí na Haiti stúpol na 572

NETKY.SK • 7 Október 2016, 11:08 • 2 min
VIDEO Na Floridu sa rúti hurikán Matthew: Počet obetí na Haiti stúpol na 572

WASHINGTON - Mierne zoslabnutý hurikán Matthew sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu bičoval dnes východné pobrežie centrálnej časti Floridy a postupoval pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu na sever. Bilancia mŕtvych, ktorých po sebe zanechal na Haiti, medzičasom podľa agentúry Reuters vzrástla na najmenej 572 a nemusí byť konečná, informácie z odľahlých oblastí ešte len prichádzajú. Škody a prípadné obete na Bahamách nie sú zatiaľ známe, hurikán prešiel okolo bahamskej metropoly Nassau v noci nadnes.

slovakia

left justify in out

Matthew je prvý veľký hurikán, ktorý ohrozuje Spojené štáty priamym zásahom za vyše desaťročie a vynútil si hromadné evakuácie pobrežných oblastí štyroch amerických štátov - Floridy, Georgie a Južnej a Severnej Karolíny. O 17.00 h SELČ sa jadro búrky nachádzalo 155 kilometrov juhovýchodne od floridského mesta Jacksonville.


Južné časti Floridy unikli v noci nadnes najhoršiemu, ale úrady varovali ľudí ďalej na sever, aby nepodľahli falošnému pocitu bezpečia, uviedol Reuters.


Guvernér Floridy Rick Scott na tlačovej konferencii informoval, že 600.000 domácností zostalo v dôsledku hurikánu bez elektriny.


NASA a americké vojenské letectvo, ktoré prevádzkujú raketovú základňu na Myse Canaveral, prijali opatrenia na ochranu zamestnancov a techniky. V Kennedyho vesmírnom stredisku sa tím 116 zamestnancov riadiaceho centra uchýlil počas prechodu hurikánu do bunkra, búrka tam však žiadne veľké škody nespôsobila.


Národné hurikánové centrum v Miami uviedlo, že intenzita hurikánu sa počas noci nadnes znížila z mimoriadne nebezpečnej kategórie 4 na kategóriu 3 podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice, naďalej je to však nebezpečná búrka. Riaditeľ centra Rick Knabb povedal, že hoci Matthew doteraz kopíroval pobrežie a jeho oko zostávalo mimo pevninu, predstavuje naďalej veľké nebezpečenstvo pre obyvateľov na pobreží, ktorých ohrozuje záplavami.


Problémy tiež spôsobuje cestujúcim. Od stredy do nadchádzajúcej soboty v postihnutej oblasti USA podľa servera FlightAware zrušených 4500 letov a očakáva sa, že tento počet ešte stúpne. Postupne sa začali otvárať letiská na juhu Floridy, kde dnes očakávajú obnovenie letov. Letecké spoločnosti pred príchodom hurikánu presunuli lietadlá a posádky z cesty Matthewa a teraz ich musia dopraviť späť do oblasti.


Hoci si hurikán vynútil evakuácie, zrušil lety, prekazil dovolenky na Floride a zanechal státisíce ľudí v tme, nezabráni vraj sobotňajšej svadbe jedného floridského páru, aj keď zrejme nebude môcť byť na pláži, ako to plánovali. Jaime Gurnavageová a Ryan Gordon pre noviny Florida Today povedali, že si pre svoju svadbu úmyselne vybrali sobotu 8. októbra, pretože keď otočíte číslicu osem na bok, je to symbol nekonečna. A majú v úmysle svadbu uskutočniť bez ohľadu na búrku, keďže už majú "na všetkom vyrytý dátum 8. októbra". Keďže hurikán ušetril juh Floridy, zdá sa, že svadobný pobyt v Key West im nič neprekazí, uviedla tlačová agentúra AP.

 

 

 

 

Len počas pohybu ponad Haiti zapríčinil hurikán podľa najnovších informácií smrť takmer 340 ľudí a obrovské materiálne škody. Túto novú bilanciu zverejnili v noci nadnes miestne úrady.

 

 

Primátor Lenny Curry vo vysielaní televízie CNN upozornil, že rozhodnutie neuposlúchnuť odporúčanie na evakuáciu sa môže "ukázať ako veľmi, veľmi zlé". Vyzval spoluobčanov, aby živel nepodceňovali. "Nič podobné ste nevideli. Je to život ohrozujúca situácia," upozornil Curry.

 

 

Hurikán by mal na hranicu mesta doraziť dnes okolo 06.00 h SELČ. V Jacksonville žije vyše milión ľudí a je to najväčšie mesto na juhu USA.

 

V súvislosti s hurikánom sú dnes na Floride zavreté obľúbené zábavné a tematické parky, ako Walt Disney World, Universal Studios či SeaWorld. V súvislosti s hurikánom bolo vo štvrtok a dnes na Floride zrušených vyše 3000 letov. Rušia sa tam aj plavby lodí a vlakové spojenia.

 

Prezident USA Barack Obama vyhlásil stav ohrozenia na Floride a následne aj v štáte Južná Karolína. Okrem nich by Matthew mohol ohroziť aj štáty Georgia a Severná Karolína.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies