VIDEO Na festivale Bratislava v pohybe vystúpi svetoznáma Stephen Petronio Company

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:33 • 2 min
VIDEO Na festivale Bratislava v pohybe vystúpi svetoznáma Stephen Petronio Company

BRATISLAVA - Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe odštartuje Stephen Petronio Company. Svetoznámy americký súbor pôsobiaci na scéne vyše 30 rokov otvorí festival 3. októbra v novej budove Slovenského národného divadla s predstavením Bloodlines. Večer uvedie po prvý raz v Bratislave diela velikánov amerického postmoderného tanca.

slovakia

left justify in out

"Uvidíme diela Mercea Cunninghama a Trishe Brownovej okrem Stephena Petronia," povedala dnes na tlačovej konferencii Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu, na ktorom za 20 rokov vystúpilo vyše 200 umelcov a skupín z 26 krajín.

 

"Merce Cunningham priniesol do tanečnej tvorby veľa radikálnych, zásadných nových myšlienok, jeho spojenie s Johnom Cageom je veľmi známe. Jeho revolučné myšlienky ovplyvnil vývoj nielen amerického, ale aj európskeho súčasného tanca," doplnila k umelcovi, ktorého priblíži dielo z roku 1968 Rain Forest so scénou Andyho Warhola. Stephen Petronio - prvý muž v súbore Trishe Brownovej, predstaví aj dielo tejto umelkyne Glacial Decoy z roku 1979, v ktorom scénu a kostýmy navrhol Robert Rauschenberg. "Je to predstavenie, v ktorom v tichu tancujú samé ženy. Trisha Brown bola tiež veľmi revolučná choreografka, chcela poukázať na schopnosť fyzického tela vyjadriť expresiu aj bez pomoci hudby," poznamenala Kovářová k reprezentatívnemu úvodu festivalu.

 

Bratislava v pohybe tretíkrát privíta belgický súbor Ultima Vez svetoznámeho Wima Vandekeybusa s "totálnym tanečným divadlom" Speak Low if You Speak Love... "Je to taká vandekeybusovská podoba lásky interpretovaná ôsmimi tanečníkmi, tromi hudobníkmi a jednou speváčkou. To predstavenie je krásne, plné energie, úžasného fyzického tanca na hranici možnosti ľudského tela. Spev a hudba tam zohrávajú veľmi dôležitú úlohu," povedala pre TASR Kovářová k predstaveniu, ktoré Ultima Vez odtancujú na scéne Mestského divadla P. O. Hviezdoslava 8. októbra.

 

Komornejšie produkcie prinesie festival do A4 priestoru súčasnej kultúry. Počas víkendových dní 15., 21. a 22. októbra tam diváci môžu spoznať umenie kórejskej choreografky a tanečnice Jung In Lee. Umelkyňa, od roku 2015 žijúca v Rakúsku, v predstavení Skins zaujme svojou krehkosťou, ale zároveň vnútornou silou a sugesciou tanečného prejavu. Slovensko na festivale zastúpi Milan Tomášik. Umelec od roku 2004 pôsobiaci v Slovinsku vystúpi s projektom Sólo 2016 - "osobnou a zároveň univerzálnou výpoveďou tanečníka, ktorý prostredníctvom rozličných emocionálnych stavov hovorí o svete na druhej strane čiernej kocky, o intimite, smútku, dôvere, nádeji, kráse a terore".

 

Z Českej republiky zavíta do Bratislavy súbor Spitfire Company, ktorý spolu s Damúzou predstaví multižánrový projekt One Step Before the Fall, venovaný Muhammadovi Alimu. Účinkujú v ňom a uprostred boxerskej arény sa stretávajú hudobníčka a speváčka Lenka Dusilová a tanečnica Cécile Da Costa. Bodku za hlavným festivalovým programom dá najnovšie dielo izraelských choreografov Yossiho Berga a Odeda Grafa Come Jump With Me.

V sprievodnom programe Bratislava v pohybe prinesie výstavu fotografií Ctibora Bachratého v priestoroch novej budovy SND, ktorá zachytáva tanečné predstavenia z posledných ročníkov festivalu, ďalej workshop Majstrovský kurz skupiny Stephena Petronia na VŠMU a debatu o práci Ultima Vez s manažérkou tejto skupiny v MDPOH.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies