VIDEO Na dne Karibiku našli po 300 rokoch najväčší potopený poklad sveta! Jeho hodnota je 14 miliárd eur!

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 13:00 • 2 min
VIDEO Na dne Karibiku našli po 300 rokoch najväčší potopený poklad sveta! Jeho hodnota je 14 miliárd eur!

V oblasti Kolumbie po desaťročiach pátrania objavili rozprávkový stratený poklad.

slovakia

left justify in out

V júni roku 1708, počas bitky o španielske dedičstvo, prepravoval konvoj lodí na čele s trojsťažňovou galeónou San José z Kolumbie smerom do Španielska obrovský poklad. Išlo o množstvo zlata, striebra, smaragdy a iné drahé kamene, ktoré získali Španieli v kolóniách. Táto oblasť Karibiku bola však v tom čase ostro sledovaná Britmi, ktorí loď s rozprávkovým bohatstvom a 600 ľuďmi na palube potopili.

 

Následne, až v roku 1981, sa zistila presná poloha tohto vraku, avšak začali sa desiatky rokov trvajúce súde spory jednotlivých krajín o tom, komu poklad právom prináleží. O tento majetok súperili Kolumbia, USA a Španielsko. Z procesu vzišla ako víťazná práve Kolumbia. UNESCO jej ale navrhlo, aby vzácny nález nevyužila komerčne, ale nechala ho ako pamiatku pre ďalšie generácie.

 

Prvé fotografie vraku a vzácností, ktoré ukrýva, sa dostali na verejnosť až teraz. Kolumbijská vláda totiž schválila, aby k nemu vyslali špeciálneho robota. Ten natočil video lode v 600-metrovej hĺbke. "Vrak bol čiastočne pokrytý sedimentom, no kamerám sa podarilo zachytiť dostatočné množstvo detailov v troskách, napríklad ornamenty vytepané do diel alebo nádoby," vysvetlil jeden z výskumníkov Mike Purcell.

 

Ide nepochybne o najvzácnejší poklad, aký kedy more ukrývalo. Jeho hodnota dosahuje neuveriteľných 14 miliárd eur. Zatiaľ však nie je jasné, ako s ním vláda naloží.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies