VIDEO Na americko-mexickej hranici objavili najväčší tunel na pašovanie drog a 10 ton marihuany

NETKY.SK • 23 Október 2015, 09:01 • 2 min
VIDEO Na americko-mexickej hranici objavili najväčší tunel na pašovanie drog a 10 ton marihuany

SAN DIEGO - Mexické úrady skonfiškovali približne desať ton marihuany v dôkladne prepracovanom tuneli so systémom koľají a vozňov, ktorý siahal až do amerického mesta San Diego a vybudovali ho na pašovanie drog z mexickej Tijuany do USA. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie mexických úradov.

slovakia

left justify in out

Uvedený tajný tunel patrí k najdlhším a najprepracovanejším, aké doteraz objavili na americko-mexickej hranici. Podzemná chodba je tri metre hlboká a približne 800 metrov dlhá - približne tri štvrtiny jej dĺžky sa nachádzajú v Tijuane a zvyšok v San Diegu. Tunel je aj osvetlený, má ventiláciu a súčasťou konštrukcie sú kovové nosníky zabraňujúce zrúteniu.

 


Nie je známe, či boli cez tunel úspešne prepašované nejaké drogy a či má už východ na území USA. Danú oblasť má zväčša pod kontrolou mexický drogový kartel Sinaloa, ktorého vodca Joaquín "El Capo" Guzmán ušiel v júli z najstráženejšieho väzenia Mexika takisto cez dômyselne vybudovaný tunel.

 

Mexická polícia vyhlásila, že v súvislosti s objavením pašeráckeho tunela zadržala 16 ľudí pre podozrenie z obchodovania s drogami. Zadržaní sú podľa nej napojení na zločineckú skupinu, ktorá operuje v štáte Jalisco, čo je zrejme narážkou na tamojší kartel Nová generácia Jalisca.


Zadržané osoby sú vo veku 21-50 rokov a mexické úrady ich prekvapili, keď prišli do veľkoskladu v Tijuane so zatykačmi. Nepadli pritom žiadne výstrely, informovala polícia. Samotné drogy boli uložené v 873 balíkoch.
V posledných rokoch sa na americko-mexickej hranici našli desiatky tunelov - tie najdômyselnejšie boli vybavené hydraulickými výťahmi a elektrickými vozňami.


Americké San Diego susedí s mexickou Tijuanou a vytvárajú spoločnú aglomeráciu. Táto oblasť je medzi pašerákmi populárna, pretože do pôdy sa ľahko hĺbi rýpadlami a pneumatickými zariadeniami a na oboch stranách hranice sa nachádzajú sklady, ktoré poskytujú úkryt nákladným autám aj ťažkým zariadeniam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies