VIDEO MŽP za roky nedokázalo vytvoriť stratégiu na ochranu ovzdušia, ktoré zabíja viac ľudí ako autonehody

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 13:20 • 2 min
VIDEO MŽP za roky nedokázalo vytvoriť stratégiu na ochranu ovzdušia, ktoré zabíja viac ľudí ako autonehody

BRATISLAVA – Slovenská republika v minulosti prijala viacero strategických materiálov súvisiacich s ochranou ovzdušia. Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR ukázala, že v období rokov 2014 - 2016 Slovensku chýbala ucelená stratégia a nebol vypracovaný národný program znižovania emisií základných znečisťujúcich látok do roku 2020 ani do roku 2030. TASR o tom informovala SR hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v súčasnosti pripravuje novú stratégiu a jej prijatie sa očakáva v roku 2019. "Kontrolóri zistili problémy s presnosťou prenášania európskej environmentálnej legislatívy zameranej na ochranu ovzdušia a prípustnej miery znečisťovania, ktorú SR zabezpečuje," uviedla Bolech Dobáková.

 

NKÚ preveril deväť vybraných projektov operačného programu Životné prostredie pre programové obdobie 2007 - 2013. Projekty síce splnili stanovené ciele, avšak boli zistené aj nedostatky. "Kontrola poukázala na to, že v prípade projektu rekonštrukcie kotolne a spaľovne v Nemocnici s poliklinikou Myjava nebola spaľovňa v období udržateľnosti projektu v prevádzke viac ako 58 percent času a počas kontroly na mieste bola odstavená a nefunkčná. Finančné prostriedky na projekt vo výške 1,3 milióna eur hodnotí národná autorita v oblasti kontroly ako vynaložené neefektívne a neúčinne, v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách," uviedla hovorkyňa.

 

Zatiaľ čo na Slovensku rušia cyklotrasy, fínska vláda občanom kupuje bicykle

 

Pri dvoch projektoch Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) kontrolóri zistili problémy s umiestnením monitorovacích staníc a uzatváraním nájomných zmlúv v lokalitách, v ktorých musí byť monitorovaná kvalita ovzdušia.

 

V roku 2014 bolo v SR vymedzených 18 oblastí riadenia kvality ovzdušia, v ktorých dochádzalo k prekračovaniu limitných hodnôt niektorých znečisťujúcich látok. "Počet oblastí s riadením kvality ovzdušia pomaly klesá, v roku 2016 bolo 12 oblastí, kde je zhoršená kvalita ovzdušia. Napríklad na území hlavného mesta je napriek realizovaným opatreniam úroveň emisií na rovnakej úrovni, pretože opatrenia na zlepšenie plynulosti dopravy prinášajú zvýšenie jej intenzity," priblížila Bolech Dobáková. Negatívny dosah na úroveň emisií má aj trend narastajúcej výstavby vysokopodlažných budov s veľkým počtom parkovacích miest nevhodne umiestnených v blízkosti veľkých križovatiek.

 

Najvyššia kontrolná inštitúcia na základe výsledkov kontroly konštatuje, že doterajšími opatreniami sa nepodarilo dosiahnuť stanovené ciele v kvalite ovzdušia. "Preto je nevyhnutné ich vyhodnotiť a následne prijať nové a efektívnejšie opatrenia. Vláde SR odporúča prijať nové opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia zamerané napríklad na znižovanie prašnosti najmä z lokálnych kúrenísk, na zintenzívnenie financovania takýchto opatrení, posilnenie medzirezortnej spolupráce a spolupráce so samosprávami, zároveň prijať opatrenia k ekologizácii dopravy," uviedla hovorkyňa. NKÚ konštatuje, že vzhľadom na to, že v SR neexistuje systém merania účinnosti a efektívnosti prijatých opatrení, bude potrebné stanoviť a prijať ukazovatele na ich meranie, pravidelne ich vyhodnocovať a následne navrhovať relevantné opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia v SR.

 

 

NKÚ envirorezortu odporučil, aby na prijatie efektívnejších opatrení bola vypracovaná hlbšia analýza podielu zdrojov na znečisťovaní ovzdušia a ich dosahu na kvalitu ovzdušia v konkrétnej lokalite a aby sa preniesli viac kompetencií a väčšia časť zodpovednosti za riešenie kvality ovzdušia v danom území na vyššie územné celky a obce. Navrhuje tiež zabezpečiť takú údržbu a taký stav monitorovacích staníc, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu majetku v správe SHMÚ a k nedodržiavaniu povinností stanovených smernicou o kvalite okolitého ovzdušia.

 

Kontrolóri NKÚ kontrolovali plnenie úloh SR v oblasti ochrany ovzdušia, účinnosť a efektívnosť opatrení vrátane financovania vybraných projektov v tejto oblasti. Preverovali obdobie rokov 2014 až 2016 na MŽP, Slovenskej inšpekcii životného prostredia, v SHMÚ a u troch vybraných príjemcov nenávratného finančného príspevku, a to Trenčianskeho samosprávneho kraja, Technických služieb mesta Partizánske a obce Horné Orešany. Závery zo slovenskej kontroly sú súčasťou spoločnej správy z medzinárodnej kontroly kvality ovzdušia, na ktorej sa zúčastnilo 15 európskych krajín a Európsky dvor audítorov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona