VIDEO Myslela si, že ju čaká krásny život, no po svadbe s džihádistom trpko oľutovala

NETKY.SK • 19 December 2017, 07:55 • 2 min
VIDEO Myslela si, že ju čaká krásny život, no po svadbe s džihádistom trpko oľutovala

BAGDAD - Nemka Linda Wenzelová, ktorá sa v 15-rokoch rozhodla odísť z domu a vydala sa za džihádistu, až dnes chápe, akú životnú chybu urobila. Jej predstava bola úplne iná, ako zverstvá, ktoré so svojím manželom zažila.

slovakia

left justify in out

Pred 1,5 rokom odišla mladá Linda z domova. Opustila rodinný dom v Sasku a odišla do Sýrie, kde sa pridala k bojovníkom Islamského štátu. Krátko po odchode sa vydala za džihádistu. Dnes jej hrozí trest smrti. Mladá Linda mala o živote v kalifáte mylné predstavy. Po svadbe ju nečakalo nič, čo si vysnívala. S ostatnými ženami bola zamknutá v dome, až kým ju nezatkli vojská koalície po prebratí kontroly nad irackým Mósulom, baštou IS.

 

Myslela si, že ju čaká krásna budúcnosť, no sen sa zmenil na nočnú moru. Dnes sa nachádza v hlavnom meste Iraku, v Bagdade a čaká na súd, ktorý rozhodne o jej ďalšom osude. Keď sa Lindina matka dozvedela o strašnom osude svojej dcéry, okamžite za ňou vycestovala. K nej sa pridali aj nemeckí reportéri z NDR, SWR a Süddeutsche Zeitung, pred ktorými prehovorila o svojom živote a manželstve s teroristom.

 

Počas výpovede sa Linda vyslovila, že to, čo prežila, nebolo v žiadnom prípade to, čo s nadšením očakávala. Bol to jeden veľký omyl. Veľa času strávila zamknutá v dome, zatiaľ čo vonku zúrili boje. Lietadlá bombardovali mesto, všade vybuchovali bomby a streľba bola nepretržitá. Lindu a ostatné manželky džihádisti dokonca nútili nosiť telá mŕtvych detí.

 

Aj napriek tomu, že Linda dosahovala počas štúdia na škole vynikajúce výsledky, necítila sa šťastná. Pociťovala samotu, a tak sa na sociálnej sieti skamarátila s moslimom, ktorého si neskôr vzala. Nič netušiacim rodičom zanechala len krátky odkaz. „Vrátim sa v nedeľu do 16:00. Linda“. Odvtedy o nej nik nič nevedel. Cez Turecko sa dostala do Sýrie a neskôr do Iraku.

 

Ak ju prepustia a neskončí na “šibenici“, nevie, čo urobí. Do Nemecka a už vonkoncom nie do rodného mestečka sa vrátiť nechce. Obáva sa nežiadúcej popularity, odsúdenia verejnosti a nie práve najlepších vyhliadok do budúcnosti. „V Nemecku ma každý pozná. Všetci vedia, ako vyzerám. Nemôžem ísť nikam bez toho, aby ma ktosi nespoznal. Pravdepodobne si už nikdy nebudem môcť nájsť prácu,“ obáva sa Wenzelová. „Neviem, ako mi mohla napadnúť taká hlúposť. Úplne som si zničila život,“ priznáva. Na svoju obranu hovorí, že stále bola zatvorená v rozličných domoch a nemala nič spoločné so zbraňami.

 

Teraz jej neostáva nič iné, len čakať na verdikt súdu. Či ju budú považovať za obeť alebo bojovníčkou IS. Mladučká Linda sa vydala za zradikalizovaného Čečenca, s ktorým najprv žila v sýrskom meste Rakka. Neskôr ho však počas bombových náletov zabili. Následne ju s ostatnými vdovami islamisti presunuli do jednej nemocnice v Mósule, kde sa skrývali.

 

Tento prípad otriasol nemeckou spoločnosťou. Tajné služby si čoraz viac uvedomujú, že hrozbou nie sú len muži, ale aj zradikalizované ženy a deti.

 

Podľa Mitteldeutsche Zeitung sa k Islamskému štátu pripojilo vyše sto nemeckých žien. Len máloktorú z nich však odsúdili. Generálna prokuratúra v spolkovej republike chce takýto prístup prehodnotiť a po novom trestať aj za samotný pobyt v „Islamskom štáte“ ako za členstvo v teroristickej organizácii. 

 

Linda svoju výpoveď končí s výčitkami a so slovami „Úplne som si zničila život“.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies