AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Muž zabíjal bez rozmyslu. Kto boli jeho obete?

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 06:12 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Muž zabíjal bez rozmyslu. Kto boli jeho obete?

KODAŇ - Nedeľňajšia streľba v nákupnom centre v Kodani, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených, zrejme nesúvisela s terorizmom. Oznámila to v pondelok dánska polícia, podľa ktorej 22-ročný páchateľ trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 10:58


„Neexistujú indície – z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov –, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii hlavný inšpektor kodanskej polície Sören Thomassen. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.
      

Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa.

 

„Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom," uviedol Thomassen.


Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov z oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.

 

 

O život prišli chlapec a dievča vo veku 17 rokov a 47-ročný ruský občan žijúci v Dánsku.


Strelné zranenia utrpeli dve Dánky vo veku 19 a 40 rokov a tiež dvaja švédski občania: 50-ročný muž a 16-ročná žena. Podľa lekárov sú všetci v kritickom, ale stabilizovanom stave.


Podľa policajtov bol páchateľ vyzbrojený nožom, puškou a pištoľou, pričom tieto strelné zbrane nemal v legálnej držbe.

 

Vyšetrovatelia tiež potvrdili autenticitu záberov, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Vidno na nich páchateľa pózujúceho zo zbraňami a predvádzajúceho samovražedné gestá, ktorý hovorí o neúčinnosti psychiatrickej liečby. Účty na YouTube a Instagrame, ktoré údajne patrili podozrivému, v noci na pondelok zablokovali. 

 

Pôvodný článok

 

Troch mŕtvych a rovnaký počet zranených, ktorí sú v kritickom stave, si vyžiadala nedeľňajšia streľba v nákupnom centre Field’s v dánskej metropole Kodaň. Informoval o tom v noci na pondelok šéf kodanskej polície Sören Thomassen.

 


Zadržaný mal pri sebe zbraň a muníciu, polícia však preveruje, či nestrieľal z inej zbrane. Mladík je polícii známy, „ale len okrajovo“, povedal Thomassen. O motíve činu je podľa neho priskoro hovoriť.


Nič nenasvedčuje tomu, že by existovali ďalší páchatelia, polícia napriek tomu stále vyšetruje aj túto verziu. Takisto nevylučuje, že mohlo ísť o terorizmus.


Polícia dostala hlásenie o streľbe okolo 17:30. Jeden zo svedkov televízii TV2 povedal, že strelec mal na sebe tmavé oblečenie a nebol maskovaný. Ďalší očitý svedok uviedol, že muž vystrelil z dlhej zbrane.

 

img


V blízkosti obchodného centra Field’s sa nachádza aj veľká viacúčelová hala Royal Arena. V nedeľu sa tam mal konať vypredaný koncert britského speváka Harryho Stylesa, no podľa médií ho zrušili. Tisíce fanúšikov sa už nachádzali v hale, no neskôr im oznámili, že koncert sa z bezpečnostných dôvodov neuskutoční.

 

Prečítajte si tiež: Egyptské ministerstvo potvrdilo nešťastnú tragédiu! Pri útokoch žraloka zahynuli dve ženy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies