VIDEO Morbídny rituál: Torajania vykopávajú mŕtvych každé 3 roky, robia si s nimi rodinné fotky

NETKY.SK • 9 September 2016, 19:09 • 2 min
VIDEO Morbídny rituál: Torajania vykopávajú mŕtvych každé 3 roky, robia si s nimi rodinné fotky

MAKASSAR - Torajanskí ľudia žijúci v Indonézií udržujú zvláštnu tradíciu, ktorá symbolije ich lásku a úctu k zosnulým rodinným príslušníkom. h

slovakia

left justify in out

Kmeň z ostrova Sulawesi každé tri roky vykopáva z hrobov svojich mŕtvych. Ich telá potom za sprievodu bujarých osláv umyjú a prezlečú do nových čistých šiat. Tento rituál sa nazýva „Ma'nene,“ v preklade „čistenie mŕtvol.“ Po tom, ako sa dedinčania postarajú o telá predkov, robia si s nimi rodinné fotky. 

 

Pohreb je pre týchto ľudí z hornatej oblasti Sulawesi jednou z najdôležitejších udalostí v živote. Väčšina z nich na poslednú rozlúčku sporí peniaze celý život. V niektorých prípadoch sa pohreb zosnulého koná až niekoľko týždňov alebo dokonca rokov po jeho smrti, aby všetko dokázali dokonale pripraviť.

 

Pohreb však nie je posledná príležitosť, kedy môžu vidieť svojho zosnulého. Telá balia do niekoľkých vrstiev hrubej tkaniny, aby zabránili hnilobným procesov. Za týmto účelov tiež pravidelne každé tri roky opravujú alebo menia aj truhlu.

 

Horská oblasť Sulawesi v Indonézii je vzdialená od civilizácie, preto sa im darí udržiavať staré rituály až dodnes. Keďže ide o uzavretú komunitu, sobáše medzi rodinnými príslušníkmi sú pomerne časté. Väčšinou sa však sobášia bratranci a sesternice aspoň zo štvrtého kolena.

 

Torajania veria, že smrť nie je konečnou fázou, ale len ďalším krokom v pokračovaní duchovného života. Preto pohrebu prikladajú tak veľký význam. Oslavy trvajú aj niekoľko týždňov.

Informáciu priniesol Daily Mail.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies