VIDEO Modré mesto ideálne pre dovolenku? Tentokrát nejde o Santorini ale o mesto v Maroku: Je pokojnou oázou, kam sa turisti zatiaľ príliš nehrnú

NETKY.SK • 11 September 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Modré mesto ideálne pre dovolenku? Tentokrát nejde o Santorini ale o mesto v Maroku: Je pokojnou oázou, kam sa turisti zatiaľ príliš nehrnú

MAROKO - Volá sa Chefchaouen, ale nepovie sa mu inak ako modré mesto. To kvôli blankytnej farbe, ktorou sú maľované fasády domov.

slovakia

left justify in out

Hoci sa jedná o oku lahodiace a fotogenické miesto, turisti mieriaci do Maroka stále uprednostňujú skôr Marakéš, čo by miestni radi zmenili a presvedčili zahraničných návštevníkov, že aj ich mesto stojí za zastávku.

 

Chefchaouen, ktorý leží v pohorí Rif na severe Maroka, bol vybudovaný okolo roku 1471. Súčasnú blankytne modrú podobu ale získal až oveľa neskôr a z čisto prozaických dôvodov. Podľa historika Moulaye Alího Raissouniho k sebe chceli miestni obyvatelia skrátka pritiahnuť zrak zahraničných návštevníkov, a tak fasády domov pred nejakými 40 alebo 30 rokmi nafarbili na modro.

 

Išlo len o propagáciu turistiky. Rovnako ako ďalšie marocké mestá, aj toto bolo pôvodne postavené s bielymi domami, ktoré mali možno ľahký nádych do modra, hovoria miestni. 

 

A práve aby sa Chefchaouen odlíšil od iných a oveľa väčších marockých miest, podstúpil razantnú premenu, nesporne podarenú. Výsledok určite priniesol vytúžené ovocie, pretože sa táto modrá oáza dostala do hľadáčika cestovateľov.

 

A stačilo k tomu pripojiť ešte ďalšie poetickejšie príbehy o tom, kde sa charakteristická farba fasád vzala. Siahajú oveľa ďalej do minulosti a tvrdia, že mesto prefarbili židovskí osadníci ako symbol pokoja a mieru.

 

Žijú z tradičných remesiel

 

Tak či tak, turistika bola v poslednej dekáde pre miestnych veľmi dôležitým ekonomickým faktorom, spoločne s tradičnými remeslami, ktoré sa v Chefchaouenu praktizujú. Sú to predovšetkým garbiarstvo, populárne aj v ďalších marockých mestách, alebo drevorezba.

 

Žiju tu z predaja výrobkov z dreva, vlny a kože, ale samozrejme aj z peňazí zahraničných i domácich turistov.

 

Kým ale iné marocká mestá, ako práve Marakéš či Casablanca, sú už známymi destináciami, Chefchaouen si povesť buduje pomalšie, aj keď ponúka rovnako dobrý náhľad do orientu. 

 

Vízia marockého Ministerstva turizmu je taká, že by oblasť do roku 2020 mohlo pravidelne navštevovať 2,8 milióna turistov. Nepočíta sa pri tom, že by nutne museli vyraziť len do blankytne sfarbeného Chefchaouenu, ale napríklad aj do prístavného mesta Tetuán na brehoch Stredozemného mora.

 

Jedným z ďalších marockých miest, ktoré zatiaľ zatieňuje populárnejší Marrakech, je Fez. Druhé najväčšie mesto v krajine pritom ukrýva spletitý labyrint uličiek a množstvo orientálnych lákadiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies