VIDEO Mladí cukrári vymenili kúpaliská za súťažné pódium

NETKY.SK • 10 September 2015, 14:26 • 2 min
VIDEO Mladí cukrári vymenili kúpaliská za súťažné pódium

NITRA – Dňa 21.08.2015 sa v priestoroch Výstaviska Agrokomplex v Nitre konala cukrárska súťaž TORTA ROKA 2015, ktorá sa stala súčasťou sprievodného programu 42. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex 2015.

slovakia

left justify in out

V dnešnej dobe má naša spoločnosť problém nájsť atraktívne aktivity pre mládež, ktoré by ich nielen upútali, ale ktoré by ich na dlhší čas aj zamestnali. Je čoraz ťažšie nájsť aktivitu, ktorá by skĺbila atraktivitu s pridanou hodnotou, ktorou by mohla byť v niektorých prípadoch možnosť budúceho uplatnenia v atraktívnom zamestnaní. To bol jeden z dôvodov, prečo sa vedenie SPOLKU CUKRÁROV SLOVENSKA rozhodlo nadviazať na minuloročný úspešný ročník cukrárskej súťaže Juniorská svadobná torta roka a aj tento rok pripravilo súťaž, ktorá mala ukázať, či je medzi mladými ľuďmi nielen záujem, ale či je medzi mladými cukrármi aj dostatok talentu a ctižiadosti, aby sa mohla súťaž TORTA ROKA v budúcnosti stať tradičným podujatím. Táto jedinečná cukrárska súťaž môže byť odrazovým mostíkom k úspešnej kariére mnohých mladých cukrárov.

 

Verejnosť má dnes možnosť prostredníctvom viacerých TV staníc sledovať majstrovstvo cukrárov z viacerých krajín sveta. V anglických, amerických a austrálskych programoch a súťažiach nás ohurujú svojimi schopnosťami cukrári, ktorí pred očami divákov pripravujú neskutočné diela. Neuvedomujeme si však, že v týchto programoch ide o šou a malé percentá týchto krásnych výtvorov je v skutočnosti určených na jedenie. Ak aj cukrári pripravia tortu, ktorá je skutočne z väčšej časti jedlá, suma, ktorú za ňu zákazník v konečnom účtovaní zaplatí je ako z inej galaxie. Viete si predstaviť, že na Slovensku zaplatíte za tortu, akokoľvek nádhernú a veľkú niekoľko desiatok tisíc €?

 

Ďalšia otázka by mohla znieť. Majú Slováci stále záujem o torty? Nepodliehame módnym trendom a nenahrádzame tortu, ktorá bola dlhé roky tradičnou ozdobou každej oslavy rôznymi „makrónkami“, „kapkejkami“ ..... ?

 

Súťaž v Nitre ukázala, že TORTY zostanú vždy určitým „tradičným“ doplnkom na našich oslavách. Kto nám ich však bude v blízkej budúcnosti piecť?

 

My, spotrebitelia a zákazníci potrebujeme kvalifikovaných odborníkov – cukrárov, aby pre nás jedinečné a chutné torty vyrábali. Skutoční odborníci však musia do dokonalosti dorásť nielen časom, ale hlavne svojou teoretickou a praktickou prípravou. Túto možnosť im poskytne v prvom rade kvalitná SOŠ. V neposlednom rade by mal mať každý odborník okrem vzdelávania aj možnosť overiť si svoju zručnosť a svoj talent. Nie je najlepším spôsobom súťaž, na ktorej sa stretnú za vopred určených podmienok rovesníci, mladí cukrári pod dohľadom odbornej poroty?

 

TORTA ROKA 2015 bola jedinečná aj v tom, že nestačilo doma, v škole alebo na inom mieste v súkromí pripraviť výrobok a priniesť ho na súťaž na posúdenie. Počas súťaže TORTA ROKA 2015 museli súťažiaci priamo na mieste, bez akejkoľvek pomoci, v časovom limite vlastnými rukami, svojou šikovnosťou a v mnohých prípadoch aj niekoľkotýždňovou prípravou dokázať, že si so zadanou témou vedia poradiť.

 

Výsledné diela hovoria za všetko. Torty z rúk súťažiacich zožali v Nitre obdiv a uznanie nielen odbornej verejnosti, ale aj niekoľko tisícového publika.

 

Pred záverečnými slovami Vám odporúčame nájsť si približne 23 minút a pozrieť si túto video reportáž zo súťaže. S komentármi členov odbornej poroty, predsedníčky SPOLKU CUKRÁROV SLOVNSKA Moniky Siskovej, hudobných hostí súťaže, ale aj samotných súťažiacich musí každý len a len súhlasiť. Záverečné slová ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka dávajú šancu organizátorom, aby sa budúci rok súťaž

 

TORTA ROKA sa auguste v Nitre konala opäť.

 

 

 

 

  

Na záver nezostáva nič iné, len veriť, že súťaž bude mať pozitívny ohlas nielen medzi tohtoročnými účastníkmi súťaže, ale že o účasť na ďalšom ročníku prejavia aj ďalší mladí cukrári a ďalšie stredné odborné školy. Pre všetkých môže byť táto súťaž príležitosťou, ako svoju prácu a v neposlednom rade ako cukrárske remeslo pozitívne spropagovať a získať na verejnosti opäť rešpekt a uznanie.

 

Poďakovanie za pomoc pri organizácii súťaže patrí:

- členom odbornej poroty: Lukášovi Skálovi – najlepšiemu cukrárovi českej republiky, Adriane Polákovej – moderátorke relácie TELERÁNO v TV Markíza, PhDr. Ildiko Maggioni Brázovej - riaditeľke odboru potravinárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Floriánovi Liščíkovi - cukrárovi, spolumajiteľovi cukrárskej výrobne Floril z Malinova, Ing. Zlatici Kramárovej – šéfredaktorke časopisu Hotelier a Petre Hübler - spolumajiteľke rodinnej cukrárne Hübler v Trnave.

 

- hudobným hosťom súťaže, známym tváram zo speváckej súťaže SuperStar, Thomasovi Puskailerovi a Paulíne Ištvancovej, ktorí svojimi vystúpeniami dotvorili atmosféru a spríjemnili nielen súťažiacim ale aj publiku podstatnú časť vyhradeného času na prípravu súťažných exponátov.

 

- partnerom a sponzorom:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Agrokomplex Výstavníctvo Nitra, štátny podnik

Monikinetorty s.r.o.- rodinná cukrárska výrobňa z Majcichova, ktorú vedie Monika Sisková

Hotel Kaskády – jeden z TOP welnes a kongres hotelov na Slovensku

Kalvin Pub Restaurant & Pension – reštauračný a ubytovací komplex v Rastislaviciach

Dr Oetker –patrí k významným spoločnostiam venujúcim sa potravinárskemu priemyslu v Slovenskej republike i vo svete.

Zeelandia - známy ako spoľahlivý dodávateľ pekárskych a cukrárskych surovín

ROIN – profesionálna hygiena - najväčší dodávateľ hygieny pre Hotely, reštaurácie, školy, zdravotníctvo a priemysel na Slovensku

VY & Metro - METRO ponúka podnikateľom výber zo širokého sortimentu potravinárskeho aj nepotravinárskeho tovaru na jedinom a ľahko dostupnom mieste.

Foto služba 4F - Fotografické štúdio 4F sídli v Trnave. Má za sebou bohaté skúsenosti s fotografovaním rôznych spoločenských akcií

WBT Events – spoločnosť, ktorá Vám sprostredkuje kompletné zabezpečenie Vašej svadby alebo spoločenského podujatia

 

- mediálnym partnerom:

NETKY.SK – Najmodernejší internetový spravodajský portál

Hotelier – exkluzívny časopis, ktorý prináša informácie z hotelového biznisu, rozhovory, inšpirácie a zaujímavosti z domova i zo sveta.

TV Nitrička – regionálna televízia

Nitriansky OHLAS – moderné noviny, dvojtýždenník nielen pre obyvateľov Nitrianskeho kraja




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies