VIDEO Ministerstvo práce predstavilo zákon podporujúci sociálne podniky

NETKY.SK • 27 September 2017, 15:25 • 2 min
VIDEO Ministerstvo práce predstavilo zákon podporujúci sociálne podniky

BRATISLAVA – Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš dnes na tlačovej konferencii predstavil nový zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý je zameraný na podporu a zníženie nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Tento zákon je niečím novým, čo na Slovensku ešte nebolo. Na jeho tvorbe sa podieľali mnohí skúsení experti z oblasti. Jeho hlavným cieľom, ako dnes viackrát odznelo, je vytvorenie priaznivého prostredia na Slovensku pre sociálne podnikanie, poriadok v pojmoch a regulácii, odstránenie prekážok, ktoré bránia rozvoju sociálnej ekonomike, či vytvorenie podporného systému týmto podnikom. Zákon z dielne rezortu práce je prepracovaný dokument, ktorý podrobne určuje, kto a za akých podmienok môže získať status sociálneho podniku, či za akých okolností oň môže prísť. Takýmto spôsobom chce ministerstvo zabrániť jeho zneužívaniu.

 

Rozdiel medzi klasickým podnikaním a sociálnym podnikaním je v dosahovaní zisku. Hlavným cieľom sociálnych podnikov nie je dosahovanie čo najvyšších ziskov, ale merateľný pozitívny vplyv na spoločnosť. V prípade, že spoločnosť vykáže na konci roka plusové čísla, je povinná reinvestovať viac ako 50% z celkovej sumy do sociálneho vplyvu. Ďalšou veľkou pridanou hodnotou je využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ktoré je v súčasnosti vítané.

 

Tento zákon definuje tri typy sociálnych podnikov podľa typu zamerania - na integračné sociálne podniky, energetické sociálne podniky a sociálne podniky bývania. Firmy, ktoré od štátu získajú štatút, si zabezpečia zníženú sadzbu DPH na dodávané tovary či služby, odpustenie dane zo zisku, ktorá sa vynaloží na reinvestíciu cieľa a v neposlednom rade bude oslobodená od niektorých miestnych daní. O dotáciách určených pre podniky bude rozhodovať komisia, ktorá bude zložená z 13 členov, a to z viacerých ministerstiev.

 

Rezort práce vyčlenil za účelom podpory sociálnych podnikov celkom 12-miliónov eur, ktoré komisia prerozdelí medzi uchádzačov. Aby sa predišlo k zneužívaniu finančných prostriedkov, jednou z podmienok získania dotácie je aj návratná pôžička. V prípade, že komisia odhalí nekalú činnosť, podniky budú musieť vrátiť dotácie, vrátane poskytnutej pôžičky.  

 

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies