VIDEO Minister Gajdoš ukončil neúspešnú súťaž na 3D radary. Vláde predloží nový, rozšírený návrh

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 12:12 • 2 min
VIDEO Minister Gajdoš ukončil neúspešnú súťaž na 3D radary. Vláde predloží nový, rozšírený návrh

BRATISLAVA - Modernizácia armádnych systémov za vyše 7 miliárd eur (vrátane výdavkov na chod armády do roku 2030) pokračuje podľa plánu. Jedinou výnimkou je ukončená neúspešná súťaž na 3D radary. Minister obrany Peter Gajdoš teraz pripraví nový, rozšírený návrh na obnovu všetkých druhov radarov, aj stredného a krátkeho dosahu a zmení sa spôsob. Medzinárodný tender nahradí rokovanie na úrovni vláda - vláda. Celkové výdavky na radarové systémy by sa tak mali zdvojnásobiť na zhruba 140 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) odoslal vo štvrtok do európskeho a slovenského vestníka oznámenie o ukončení medzinárodnej súťaže na nákup takzvaných 3D radarov stredného dosahu, ktorá bola vyhlásená ešte v júni 2015. Gajdoš to oznámil médiám na pôde ministerstva s tým, že v máji predloží vláde materiál ohľadom nákupu rádiolokátorov na pokrytie celého radarového poľa.

 

Nový, rozšírený návrh sa bude týkať obnovy všetkých druhov radarov, aj stredného a krátkeho dosahu a zmení sa spôsob obstarávania. Medzinárodný tender nahradí rokovanie na úrovni vláda - vláda. Celkové výdavky na radarové systémy by sa tak mali zdvojnásobiť na zhruba 140 miliónov eur.

 

Upozornil, že modernizácia armádnych systémov je nevyhnutná, "aby sme ostatným partnerom v NATO neboli na smiech." Celková suma určená nielen na modernizáciu, ale aj chod armády do roku 2030 je vo výške 7,2 miliardy eur.

 

Vrámci nej sa chystá moedernizácia bojových húfnic 8x8 a 4x4, pričom prvé z nich sú už v štádiu vojskových skúšok. "Ide o slovenský projekt, mal by sa vyrábať v štátnom závode, aby sme naplnili programové vyhlásenie vlády o podpore nášho zbrojárstva." 

 

Celkovo by malo pribudnúť 25 delostreleckých húfnic modernizovaného typu Zuzana 2 za 175 miliónov eur, ktoré nahradia 16 doterajších Zuzana 2000. "Majú dlhší dostrel (40 km) a väčší kaliber a celkovo sú oveľa modernejšie," vysvetlil náčeklník generálneho štábu Milan Maxim.

 

Pri systémoch 4x4 pôjde o nákup 404 systémov za vyše 780 miliónov. Momentálne prebiehajú rokovania s 12 možnými dodávateľmi, materiál by mal byť vláde predložený v 3. štvrťroku tohto roka.

 

Čo sa týka letectva, armáda už disponuje dvoma prepravnými lietadlami Spartan, pročom minister ocenil prácu tímu, ktorý vyjednal cenu o takmer milión nižšiu, takže  jedno lietadlo nás vyjde na 35,8 milióna eur.

 

V pláne je tiež obnova nadzvukových lietadiel. Súčasné Migy 29 nahradia buď americké F16 alebo švédske Grippeny. V pláne je 14 takýchto lietadiel, ukončenie rokovania s oboma partnermi predpokladá minister do júna  a do 29.6 predloží vláde návrh. V prípade F16 by však cena bola pravdepodobne vyššia, ako plánovaná vyše miliarda, čo však minister nechcel komentovať. "Prípadné navýšenie peňazí či splátkový kalendár budeme konzultovať s ministrom finnancií," dodal. 

 

Obnovujeme aj vrtuľníkové letky, ruské Mi - 17 nahrádzajú Blackhawky, dve už sú na Slovensku, dve prídu v krátkom čase a ďalších 5 neskôr. "Vycvičených už je 6 posádok," povedal Gajdoš a zdôraznil, že všetky armádne systémy budú kompatibilné vrámci NATO.

 

"Napriek rôznym katastrofickým vyjadreniam "expertov" armáda je pripravená chrániť naše územie 24 hodín denne sedem dní v týždni," uzavrel minister Peter Gajdoš.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies