VIDEO Militanti z Islamského štátu zničili v Mósule vzácne pamiatky

NETKY.SK • 26 Február 2015, 19:46 • 2 min
VIDEO Militanti z Islamského štátu zničili v Mósule vzácne pamiatky

BAGDAD 26. februára (SITA/AP) – Extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) zverejnila vo štvrtok na internete video zobrazujúce ničenie vzácnych historických artefaktov v irackom meste Mósul.

slovakia

left justify in out

Podľa IŠ ide o modly nevercov, ktoré je nutné odstrániť. Niektoré artefakty povstalci predali na čiernom trhu, aby tak financovali svoje bojové operácie. Päťminútové video ukazuje skupinu mužov rozbíjajúcich kladivami starodávne sochy v mósulskom múzeu. Ďalšie zábery sú z neďalekých archeologických vykopávok, kde ozbrojenci ničia asýrske a ďalšie artefakty, niektoré tisíce rokov staré. Povstalci údajne zničili aj mestskú knižnicu s tisícami vzácnych kníh a dokumentov.

 

Mósul padol do rúk povstalcov z IŠ v júni minulého roku v čase najväčšej ofenzívy islamistov. Tí na okupovaných územiach vyhlásili vznik islamského kalifátu, ktorý sa riadi prísnym právom šaría. Okupovaný región je plný historických pamiatok a v okolí Mósulu sa nachádza 1800 registrovaných miest s archeologickými vykopávkami, ktoré militanti systematicky ničia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona