VIDEO: Miliardár Richard Branson predbehol Jeffa Bezosa a dostal sa do vesmíru

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 18:02 • 2 min
VIDEO: Miliardár Richard Branson predbehol Jeffa Bezosa a dostal sa do vesmíru

TRUTH OR CONSEQUENCES - Britský miliardár Richard Branson vyletel do vesmíru na palube vlastnej okrídlenej rakety Unity. Predbehol celkom o deväť dní svojho miliardárskeho súpera Jeffa Bezosa.

slovakia

left justify in out

Výstup do vesmíra nad púšťou v Novom Mexiku pozorovalo približne 500 ľudí, vrátane Bransonovej manželky, detí a vnúčat. Unity vynieslo do vzduchu väčšie lietadlo. Na palube vesmírneho lietadla sa nachádzali 70-ročný podnikateľ a päť členov jeho spoločnosti Virgin Galactic. Medzi nimi boli dvaja piloti Dave Mackay a Michael Masucci a traja zamestnanci firmy Beth Moses, Colin Bennett a Sirisha Bandla.


Menšie lietadlo sa odpojilo od materského vo výške približne 13 kilometrov, naštartovalo motor a dosiahlo výšku približne 88 kilometrov. Po niekoľkých minútach beztiažového stavu sa bezpečne vrátili na Zem. "Na to, aby sme sa sem dostali, sme potrebovali 17 rokov tvrdej práce," povedal svojmu tímu Branson. Virgin Galactic predtým vykonala tri testovacie lety do vesmíru s posádkou.

 

Sir Richard označil let za skúšku skúseností s kozmickým cestovným ruchom. Existuje predpoklad, že sa podobné "jazdy" začnú predávať od budúceho roka i zákazníkomPribližne  600 ľudí už zaplatilo vklady za letenky, ktoré ich budú stáť až 250 000 dolárov. Takýto let by im mal poskytnúť asi päť minút beztiaže, počas ktorých sa budú môcť vznášať v kabíne Unity.

 

Prečítajte si: Jeff Bezos sa chystá odletieť do vesmíru. Vznikla petícia, ktorá požaduje, aby sa už odtiaľ nevrátil

 

„Odmalička som chcel ísť do vesmíru a chcem umožniť, aby v priebehu nasledujúcich 100 rokov mohli státisíce ďalších ľudí ísť do vesmíru tiež,“ povedal Sir Richard pred nedeľňajším letom.

 

img

 

„A prečo by nemali ísť do vesmíru? Vesmír je neobyčajný, vesmír je nádherný. Chcem, aby sa ľudia mohli pozrieť na našu krásnu Zem a vrátiť sa domov,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies