VIDEO Merkelová k útoku na vianočných trhoch: Bolo to mimoriadne odporné

NETKY.SK • 20 December 2016, 12:31 • 2 min
VIDEO Merkelová k útoku na vianočných trhoch: Bolo to mimoriadne odporné

BERLÍN - "Teroristický útok" boli slová, ktoré dnes použila nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s pondelkovou tragédiou na berlínskych vianočných trhoch.

slovakia

left justify in out

"V tejto situácii musíme vychádzať z toho, že išlo o teroristický útok," vyhlásila Merkelová. Útok s kamiónom, pri ktorom zomrelo 12 ľudí a 48 ďalších utrpelo zranenia, odsúdila ako "krutý a absolútne nepochopiteľný čin". Tento čin ju "vydesil, šokoval a hlboko zarmútil".

 

"Je to veľmi ťažký deň," pokračovala kancelárka vo vyhlásení zo svojho úradu v Berlíne, ktorým sa dnes oficiálne vyjadrila k pondelkovým udalostiam na vianočných trhoch neďaleko Pamätného kostola cisára Viliama I. na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Útok bude podľa nej potrestaný "tak, ako to vyžadujú naše zákony".

 

Merkelová ďalej uviedla, že v prvom rade myslí na "mŕtvych a zranených". Krajinu podľa nej zjednotil žiaľ. "Myslím na záchranárov, policajtov, hasičov, lekárov a zdravotníkov." Merkelová sa im poďakovala "z celého srdca za ťažké nasadenie".

 

 

Podľa kancelárky to "bolo obzvlášť odporné" voči mnohým Nemcom, ktorí sa denne snažia pomôcť utečencom, a voči mnohým ľuďom, "ktorí naozaj potrebujú pomoc a pokúšajú sa o integráciu do našej krajiny".

 

"Viem, že by to pre nás všetkých bolo ťažko znesiteľné, pokiaľ by sa potvrdilo, že osoba, ktorá spáchala tento čin, hľadala v Nemecku ochranu a azyl," pripustila.

 

"Nechceme žiť v strachu pred zlom," zdôraznila s tým, že vianočných trhov sa nikto nechce vzdať. "Aj keď je to pre nás v týchto hodinách ťažké, nájdeme silu žiť tak, ako chceme žiť v Nemecku: slobodne, spoločne a otvorene."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies