VIDEO Medellín aj Chapecó oplakávali obete tragédie

NETKY.SK • 1 December 2016, 11:16 • 2 min
VIDEO Medellín aj Chapecó oplakávali obete tragédie

MEDELLÍN - Silné emócie spojili na diaľku dva futbalové štadióny v Južnej Amerike. Kolumbijský Estadio Atanasio Girardot v Medellíne a Arena Condá v brazílskom Chapecó. Ani na jednom z nich sa nehralo, ale smútilo za hráčmi Chapecoense, ktorí zahynuli pri leteckom nešťatí tesne pred cieľom ich cesty na stredajší prvý zápas finále Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana) s Atléticom Nacional.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo odborníci stále zisťujú príčiny pondelkovej havárie, fanúšikovia Chapecoense sa spamätávajú z obrovskej straty. Pomáhajú im v tom prejavy účasti z celého sveta. O najsilnejší moment sa však postarali priaznivci súpera vo finále, ktoré sa už nikdy neuskutoční.

 

Medellínčania odložili rivalitu, do posledného miesta zaplnili svoj 40-tisícový stánok a uctili si všetky obete. Na veľkoplošnej obrazovke svietili slová "Veční šampióni", čítali sa mená všetkých 71 mŕtvych z paluby lietadla, znela smútočná hudba vojenskej kapely a nad štadiónom krúžili vrtuľníky, ktoré pomáhali pri záchranárskych prácach. Za brazílsku stranu bol prítomný minister zahraničných vecí José Serra, ktorý pricestoval osobne riešiť repatriáciu tiel.

 

 

 

Serra nezabudol pripomenúť, že oba kluby vzývajú rovnakú zeleno-bielu farebnú kombináciu. "My, Brazílčania, nikdy nezabudneme na spôsob, ako Kolumbijčania prežívajú s nami toto strašné nešťastie, ktoré prerušilo veľký sen Chapecoense. Ponúkli ste nám bezbrehú útechu, svetlo v temnote vo chvíli, keď sa všetci snažíme pochopiť nepochopiteľné," povedal Serra so slzami v očiach.

 

Atlético Nacional požiadal Juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL), aby trofej priznala Chapecoense. Kolumbijčania už jeden titul v tejto sezóne získali, keď vyhrali prestížnejší Pohár osloboditeľov a zúčastnia sa na majstrovstvách sveta klubov.

 

 

 

V čase zápasu sa zišlo približne 22-tisíc fanúšikov Chapecoense na svojom štadióne a skormútene sledovali videokondolencie zo všetkých kútov planéty. Skandovali mená zosnulých hráčov a útechou im bola aspoň prítomnosť klubového maskota, iba 5-ročného Carlosa Miguela, ktorý necestoval napriek počiatočným obavám, že aj on bol na palube lietadla smrti.

 

"Sme šampióni, pretože si tento titul zaslúžime. Potrebujeme byť s našimi fanúšikmi a oni potrebujú byť s nami," povedal 42-ročný brankár Nivaldo, ktorý do Medellínu neletel s výpravou a v nedeľu mal v poslednom kole najvyššej brazílskej súťaže odohrať jubilejný 300. zápas za Chapecoense. Vo svetle posledných udalostí sa rozhodol ukončiť svoju kariéru.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies