VIDEO Masívny chcemický útok v Sýrii: Zomrelo 100 ľudí, 400 ďalších utrpelo zranenia

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 07:29 • 2 min
VIDEO Masívny chcemický útok v Sýrii: Zomrelo 100 ľudí, 400 ďalších utrpelo zranenia

DAMASK - Sto ľudí zahynulo a 400 ďalších osôb utrpelo zranenia pri dnešnom chemickom útoku v meste Idlib v Sýrii. Informovala o tom britská televízia ITV.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Plyn spôsobil, že mnoho ľudí sa dusilo, a objavili sa aj fotografie a video, ktoré zachytávajú potácajúcich sa, po dychu lapajúcich obyvateľov, pričom niektorí mali pri ústach penu.

 

 

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) pozmenila počet úmrtí, ktoré podľa jej slov spôsobilo vojenské lietadlo, ktoré dnes v skorých ranných hodinách vypustilo "jedovatý plyn" v obytnej štvrti mesta.

SOHR potvrdilo, že medzi mŕtvymi je 11 detí a najmenej 160 ich utrpelo zranenia.

 

Zakrátko po útoku bola zbombardovaná nemocnica v meste, kde lekári ošetrovali obete.

 

Zasiahnutý bol vchod do budovy nemocnice, pričom trosky padali na hlavy lekárov, ktorých bolo predtým vidieť pomáhať pri zmývaní zvyškov chemikálie z pacientov. Útok je pokladaný za jeden z najhorších odvtedy, čo sa pred šiestimi rokmi začala vojna v Sýrii.

 

SOHR nezverejnilo žiadne podrobnosti o tom, aká chemická látka bola pri útoku použitá, ale dodalo, že tamojšie útoky podnikla buď sýrska vláda alebo ruské lietadlá. Zdroj zo sýrskej armády povedal tlačovej agentúre Reuters, že sýrska armáda "nepoužíva a nepoužila chemické zbrane". "A neurobí to ani v budúcnosti," dodal zdroj.

 

Rusko takisto poprelo akúkoľvek účasť na útoku s tým, že v blízkosti zasiahnutej oblasti neuskutočnilo žiadne nálety. Hovorca ministerstva generálmajor Igor Konašenkov uviedol nadránom vo vyhlásení, že ruská armáda zaznamenala v utorok nálet sýrskych síl na sklady zbraní a továreň na výrobu munície, ktoré sa nachádzajú na východnom okraji mesta Chán Šajchún pri Idlibe, metropole rovnomennej severosýrskej provincie.

 

Dodal, že rovnaký druh smrtiacich chemických zbraní použili v minulosti povstalci v sýrskom meste Aleppo, kde vyvolali u ľudí prejavy podobné tým, ktoré zachytávajú zábery z mesta Chán Šajchún, teda dusenie, potácanie, zvracanie či penu okolo úst. Konašenkov tiež oznámil, že Rusko poskytlo príslušné vzorky pôdy z Aleppa medzinárodnej Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

 

Provincia Idlib, kde sa nachádza aj rovnomenné mesto, je takmer úplne pod kontrolou sýrskej opozície. Žije tam približne 900.000 vnútorne vysídlených Sýrčanov, uviedla OSN.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona