VIDEO Manželka Afroameričana zastreleného v Charlotte udalosť natočila na mobil

NETKY.SK • 24 September 2016, 07:26 • 2 min
VIDEO Manželka Afroameričana zastreleného v Charlotte udalosť natočila na mobil

CHARLOTTE - Rodina zosnulého Afroameričana Keitha Lamonta Scotta, ktorého v utorok zastrelil černošský policajt v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína, zverejnila v piatok v denníku The New York Times videozáznam zachytávajúci tragickú udalosť.

slovakia

left justify in out

Vyše dvojminútové video nakrútila na mobilný telefón manželka zosnulého muža, Rakeyia Scottová. Na zázname nie je vidieť streľbu, výstrely však zreteľne počuť. Polícia mužovi opakovane hovorí, aby zložil zbraň, približuje agentúra AP.

 

 

Jeho manželka na policajtov viackrát kričí, že muž zbraň nemá a trpí traumatickým poranením mozgu. Vlastnému manželovi zároveň radí, aby vystúpil z auta a "polícia nemusela rozbiť okná".

 

Situácia je čoraz vyhrotenejšia a Scottová opakuje "nie, aby ste naňho strieľali". Po zaznení výstrelov je v zábere vidieť 43-ročného Scotta ležiaceho na zemi, pričom jeho manželka opakovane kričí "Vy ste po ňom strieľali? Nech len je živý".

 

K zastreleniu Afroameričana Scotta došlo počas utorkového zásahu v bytovom komplexe v Charlotte. Členovia policajnej hliadky spozorovali na parkovisku pred domom údajne ozbrojeného černocha, ktorého považovali za nebezpečného.

 

Právnik rodiny zosnulého uviedol, že z videa Scottovej nie je zrejmé, či mal muž pri sebe zbraň. Rodina sa však podľa jeho slov záznam rozhodla zverejniť v rámci svojho vlastného hľadania pravdy. Jeho klienti sa pritom aj naďalej dožadujú zverejnenia záznamu, ktorý pri zásahu zhotovila samotná polícia.

 

Po zastrelení Scotta vypukli v meste Charlotte násilné protesty, ktoré momentálne trvajú už tretiu noc. Guvernér amerického štátu Severná Karolína Pat McCrory vyhlásil v meste výnimočný stav a nasadených bolo aj niekoľko stoviek vojakov Národnej gardy.

 

Pri protestoch postrelili v stredu približne o 20.30 h miestneho času 26-ročného Justina Carra, ktorý zraneniam podľahol. Polícia uviedla, že na Carra nestrieľal policajt, ale niektorý z demonštrantov. Pravdepodobného páchateľa neskôr identifikovala ako Rayquana Boruma, ktorého vraj už zadržala, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona