VIDEO Malé športové lietadlo z Prievidze získalo certifikáciu od EASA

NETKY.SK • 7 September 2017, 14:46 • 2 min
VIDEO Malé športové lietadlo z Prievidze získalo certifikáciu od EASA

PRIEVIDZA - Nový typ malého športového lietadla, ktoré vyrábajú v Prievidzi, získal certifikáciu od Európskej agentúry pre bezpečnosť civilného letectva (EASA). Z WT9 Dynamic LSA existuje zatiaľ len prototyp, spoločnosť Aerospool ho plánuje vyrábať sériovo, preto ide rozširovať aj výrobu.

slovakia

left justify in out

Aerospool od roku 2000 doteraz vyrábal lietadlá WT9 Dynamic v kategórii ultralight, pričom ich expedoval do približne 20 krajín celého sveta. Certifikáciou v kategórii light sport aeroplane (LSA) sa prievidzská firma začala zaoberať pred piatimi rokmi.

 

"Táto kategória má jednotné predpisy pre celú Európu, to znamená, že stačí scertifikovať lietadlo v kategórii LSA a otvorené sú dvere do všetkých krajín Európy," povedal dnes riaditeľ spoločnosti Ján Hrabovský.

 

Certifikácia trvala slovenskému tímu päť rokov, na začiatku totiž EASA podľa neho nemala celkom dokončené predpisy a nemala tiež spracovanú príručku. "My sme prvý tím zo Slovenska, ktorý to urobil kompletne vo svojej réžii, neobracali sme sa na žiadne firmy zo západnej Európy, ktoré sú špecializované na certifikáciu," podotkol.

 

Výhodou LSA lietadla, ako ďalej priblížil Hrabovský, je to, že umožňuje robiť výcvik pre získanie plnohodnotnej pilotnej licencie na počiatočný výcvik dopravných, vojenských a civilných pilotov, oproti verzií ultralight je aj stavané na vyššiu vzletovú hmotnosť s viac palivom a s väčšou batožinou.

 

Lietadlo WT9 Dynamic LSA existuje zatiaľ v jednom prototype, ktorý slúžil na vykonanie všetkých letových testov, ozrejmil riaditeľ firmy. "Momentálne sa pripravuje jeho sériová výroba, ktorú predpokladáme začať v októbri. Pre nás to bude znamenať dosť veľké rozšírenie výroby. Doteraz sme robili štyri lietadlá v ultra ľahkej kategórii mesačne, k tomu pribudnú minimálne ďalšie dve LSA lietadlá každý mesiac. Predpokladám, že bude potrebné prijať ďalších 20 až 30 zamestnancov, aby sme stíhali objednávky, ktoré nám už teraz chodia," načrtol.

 

Záujem o LSA lietadlá prejavili krajiny z celej Európy, firma tiež očakáva, že opätovne rozbehne ich predaj do Južnej Ameriky, kde akceptujú certifikát EASA. Otázna je Severná Amerika, s ktorou Slovensko nemá bilaterálnu dohodu, poznamenal Hrabovský.

 

"Pre slovenský letecký priemysel certifikácia znamená, že sa nám otvárajú nové trhy. Je to aj dôkazom toho, že Slovensko nemusí byť len montážnou dielňou, nemusia tu byť len automobilky, že tu dokážu vyrastať aj firmy, ktoré zamestnávajú nielen ľudí na montovanie lietadiel, ale aj tých, ktorí ich vymýšľajú. Je tu práca pre tvorivý tím, pre technikov, inžinierov, ktorí tak môžu predávať aj prácu slovenských mozgov do zahraničia," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies