VIDEO Macron označil podanie si ruky s Trumpom za okamih pravdy

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 15:45 • 2 min
VIDEO Macron označil podanie si ruky s Trumpom za okamih pravdy

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil svojho amerického kolegu Donalda Trumpa "za pragmatika, ktorý je otvorený a má chuť pracovať."

slovakia

left justify in out

"Videl som lídra, ktorý má jasné názory a ktoré do istej miery zdieľam," vyhlásil Macron a dodal, že ide napr. o terorizmus alebo postavenia svojej krajiny na medzinárodnej scéne.

 

Macron však priznal, že v niektorých oblastiach sa jeho a Trumpove názory odlišujú - ide napr. o parížsku dohodu o klimatickej zmene. Macron však vyjadril nádej, že Trump po zvážení všetkých argumentov potvrdí záväzky USA v tejto oblasti, aj keď až "časom".

 

Pokiaľ ide o výsledky, ktoré účastníci posledného summitu skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7) v talianskej Taormine dosiahli v oblasti diskusie o klimatickej zmene, Macron je väčším optimistom ako nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá túto časť rokovania označila za "ťažkú" a "málo uspokojivú," napísala dnes agentúra AP.

 

Macron poukázal na to, že preňho i pre Trumpa bola schôdzka G7 na Sicílii prvou skúsenosťou tohto druhu. Dodal, že na Trumpovi videl, že "vie počúvať a má vôľu s nami napredovať", čo označil za "jeden zo skutočných plusov tohto summitu G7".

 

Macron sa pre nedeľník Journal du Dimanche (JDD) vyjadril aj k Trumpovmu povestnému podaniu ruky. Obaja prezidenti sa prvýkrát osobne stretli už vo štvrtok na summite NATO v Bruseli. Ruky si triasli tak dlho a silno, až mali biele hánky. Podľa agentúry AP Macron uvoľnil svoj stisk o niekoľko sekúnd neskôr ako Trump. Obaja muži mali pri tomto pozdrave zovreté čeľuste a uprene si pritom hľadeli do očí.

 

 

"Treba ukázať, že nerobíte ani malé ústupky, ani symbolické. Ale netreba to ani prehnane medializovať," vyhlásil Macron. Dodal, že podanie ruky nepovažuje za "alfu a omegu politiky", ale za "okamih pravdy".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies