VIDEO Má silnú alergiu na všetko, vrátane seba samotnej

NETKY.SK • 12 Február 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Má silnú alergiu na všetko, vrátane seba samotnej

Natasha Coates (22) trpí zvláštnou poruchou imunity, ktorá spôsobuje, že je alergická úplne na všetko. Zabiť ju preto môžu aj vlastné slzy, vlasy. Alebo napríklad počasie. Napriek tomu sa ale nevzdáva a života si užíva.

slovakia

left justify in out

Natasha trpí vzácnym syndrómom aktivácie žírnych buniek. Toto ochorenie spôsobuje, že je alergická prakticky na všetko. Spúšťače alergie sa ale môžu meniť. "Alergia je zákerná z toho dôvodu, že jeden deň môžem pokojne zjesť chlieb so syrom a nič sa mi nestane, ale na druhý deň ma to rovnaké jedlo môže pokojne zabiť," vysvetľuje s pokojnou tvárou Natasha.

 

Alergickú reakciu vyvolávajú aj jej vlastné vlasy, slzy... Alebo napríklad počasie. "Som alergická na rôzne kozmetické produkty, mydlá, dezodoranty a umývacie prostriedky," hovorí. "Nemôžem robiť väčšinu toho, čo normálne ženy v mojom veku robia. Napríklad si nemôžem dať ani jeden pohárik vína, bez toho, aby ma začala príšerne svrbieť koža."

 

Do svojich osemnástich rokov bola Natasha celkom v poriadku a žila normálny život. Náhle začala mať alergiu na niektoré druhy ovocia. V priebehu dvoch rokov si potom vybudovala alergiu na väčšinu jedla aj bežne používaných produktov. Alergiu má Natasha dokonca aj na cvičenie. "Keď cvičím, chemikálie, ktoré sa uvoľňujú v mojom tele, ovplyvňujú funkciu mozgu. Niekedy stratím pocit rovnováhy, inokedy prestanem ovládať svaly," vysvetľuje Natasha. "Pretože ale cvičím gymnastiku od ôsmich rokov, nechcela som sa jej vzdať. Prešla som na špeciálnu gymnastiku pre postihnutých, ktorá mi síce umožňuje cvičiť, ale aj tak je to nebezpečné."

 

Aby sa Natasha vyhla alergickým reakciám, jej mama Adela sa stará o neustále čistý domov. "Každý deň vysávame, utieram prach a dezinfikujeme miestnosti. Keď príde návšteva, musia si umyť ruky, aby mi domov nezaniesli nejaké baktérie," hovorí. Ani tak sa ale Natasha alergickým reakciám nevyhne. Každý deň ich prežije rovno niekoľko. Od svrbenia cez začervenanú kožu a migrény až po opuch.

 

Choroba je skutočne nevyspytateľná. Ak Natashi počas alergickej reakcie opuchnú orgány, je možné, že sa ju jedného dňa nepodarí zachrániť. "Nikdy neviem, či budem dnes zaspávať vo svojej posteli, alebo na nemocničnom lôžku. A ani vlastne neviem, či dnešok vôbec prežijem," hovorí Natasha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies