VIDEO Lubyová ocenila výkony slovenských paralympionikov v Pjongčangu, venovala sa aj problematike financovania športu

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 12:58 • 2 min
VIDEO Lubyová ocenila výkony slovenských paralympionikov v Pjongčangu, venovala sa aj problematike financovania športu

BRATISLAVA - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová ocenila slovenských paralympionikov za výsledky dosiahnuté na uplynulých zimných paralympijských hrách v Pjongčangu.

slovakia

left justify in out

Ďakovné listy si z jej rúk prevzali zjazdári Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou (na ZPH 2018 získali štyri zlaté a jednu striebornú medailu), Jakub Krako s Branislavom Brozmanom (1-3-0), Miroslav Haraus s Marošom Hudíkom (1-0-1), Martin France, Mária Zaťovičová, vedúci výpravy Maroš Čambal, reprezentačný tréner zjazdárov Roman Petrík, Farkašovej tréner Dušan Šaradín, manažér Martin Makovník a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

"Rada by som vám osobne vyjadrila vďaku za skvelú reprezentáciu Slovenskej republiky na ZPH v Pjongčangu, kde ste mali vynikajúcu žatvu 11 medailí. Ešte keď sme sa lúčili pred odchodom, tak sme vám zaželali všetko najlepšie a veľa medailí, a vy ste tieto očakávania fantasticky naplnili. Vďaka vám Slovensko získalo šesť zlatých, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu, čo pokladám za vynikajúci úspech slovenského paralympijského športu," uviedla Lubyová na stredajšej tlačovej konferencii na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Ste skvelým príkladom, že aj ľudia, ktorí vo svojom živote zápasia s určitými znevýhodneniami a problémami, sa dokážu cez ne preniesť a urobiť veci, ktoré inšpirujú aj ostatných," dodala.

 


 

Ministerka sa ďalej venovala problematike financovania športu, osobitne toho paralympijského. V tejto súvislosti zdôraznila, že samotné ministerstvo rozdeľuje podľa Zákona o športe iba 7,5 percenta finančných prostriedkov, ktoré smerujú do športu. Ostatné sa rozdeľujú priamo podľa vzorcov, ktoré sú fixované v Zákone o športe. Vyskytli sa však podľa nej niektoré aplikačné problémy, ktoré súviseli s definíciou športových organizácií, ale rezort sa ich snažil vyriešiť v prospech športovej obce. Konkrétne sa jedná o vyplatenie peňazí pre vybraných zdravotne znevýhodnených športovcov.

 

"Problémy sa už podarilo doriešiť a všetky platby budú zrealizované v priebehu niekoľkých dní. Konkrétne na budúci týždeň po našom návrate z výjazdového zasadnutia vlády na východnom Slovensku," povedala Lubyová, podľa ktorej pôjde paralympionikom v rámci príspevku športovcov Top tímu v roku 2018 balík 795.000 eur.

Predseda SPV Ján Riapoš poďakoval ministerke, že sa zasadila o riešenie tohto problému."Počet medailí, ktoré na posledných paralympiádach dosiahli naši športovci, ukazuje, že nejde o náhodné výsledky. Ak ale chceme mať aj v budúcnosti paralympijských víťazov, je dôležité budovať systém, ktorý tomu pomôže," zdôraznil. Za tri hlavné body, ktoré by v tomto smere potrebovali zmenu, označil termín vyplácania prostriedkov zo štátneho rozpočtu, optimalizáciu stredísk štátnej športovej reprezentácie a uzákonenie dôchodku alebo renty pre reprezentantov namiesto vyplácania jednorazových odmien za medaily.

 

V prípade prvého bodu poukázal na problém financovania prípravy a výjazdov športovcov počas roka, pri druhom zasa na pomer zaradenia paralympionikov do týchto stredísk – dvaja zo 146 športovcov. "Paralympizmus ukázal v poslednom období množstvo inšpirácie a motivácie. Ale pre udržanie konkurencieschopnosti vo svetovom meradle potrebujeme systém, ktorý ho pomôže nielen udržať, ale aj rozvíjať," dodal.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies