VIDEO Loď na bezemisný pohon sa pripravuje na plavbu okolo sveta

NETKY.SK • 11 Január 2017, 19:02 • 2 min
VIDEO Loď na bezemisný pohon sa pripravuje na plavbu okolo sveta

PARÍŽ - Prvá loď poháňaná len bezemisnými energiami sa pripravuje na plavbu okolo sveta. Francúzske viactrupové plavidlo Energy Observer, ktoré je vybavené solárnymi panelmi, veternými turbínami a systémom vodíkových palivových článkov, by sa malo na jar vydať na šesťročnú cestu, počas ktorej by sa malo zastaviť na 101 miestach v 50 krajinách sveta.

slovakia

left justify in out

Plavba by mala odštartovať v bretónskom meste Saint-Malo, pričom loď sa po prvý raz zastaví v Paríži. "Táto loď predvedie, že existuje mnoho riešení pre energický prechod. Všetky riešenia sú v prírode," uviedol ekológ a jeden z partnerov z projektu Energy Observer Nicolas Hulot na jeho dnešnej prezentácii v centrále Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži.


Projekt Energy Observer odštartovali v roku 2015 námorní kapitáni Frédéric Dahirel a Victorien Erussard a potápač a filmár Jerome Delafosse. Z bývalej závodnej lode, ktorá v roku 1994 získala cenu Julesa Vernea za najrýchlejšie oboplávanie sveta, a bola dlhá 24,38 metra, vytvorili moderné bezemisné plavidlo. To je po úpravách dlhé 30,5 metra a okrem spomínaných solárnych panelov či veterných turbín si dokáže samo vytvárať energiu aj pomocou technológie vytvárajúcej elektrolýzu, prostredníctvom ktorej si vytvorí vodík potrebný pre palivové články.

 

 

"Prikláňame sa k rôznym zdrojom obnoviteľnej energie. Ak nemáme slnko alebo vietor, prípadne bude noc, máme možnosť čerpať z našich vodíkových zásob. Budeme si tvoriť vodík bezuhlíkovým spôsobom, prostredníctvom elektrolýzy slanej vody," uviedol Erussard.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies