VIDEO Lexus vyrobil funkčné auto z kartónu

NETKY.SK • 19 Október 2015, 19:00 • 2 min
VIDEO Lexus vyrobil funkčné auto z kartónu

BRATISLAVA - Tam, kde je úsilie sa dá vyrobiť napríklad aj automobil z papiera, preto by ste si mali začať odkladať papierové krabice. Lexus týmto modelom chcel ukázať, že dnešné moderné technológie dokážu vyrobiť aj auto z papiera.

slovakia

left justify in out

Auto je prototyp skutočného modelu IS300h a dokáže odviesť jedného človeka. Najskúšenejší členovia z výrobných liniek Lexusu vyrobili z krabice funkčný model športového sedanu IS300h. Tento prototyp je inšpirovaný origami a má byť oslavou najzručnejších pracovníkov týchto výrobných liniek v Lexuse. Rám je pevný z hliníka a ocele. Je vytvorený z 1700 kusov lepenky a váži až 750 kilogramov, samozrejme je úlne recyklovateľné a plne funkčné. Svetlá svietia, kolesá sa točia. K dispozícii je aj elektrický motor. Papierová lepenka je viac než len krabica. Je to predsa pojazdné auto na elektrický pohon. Len sa vyhýbať dažďu.

 

Lexus najal na výrobu papierového auta päť dizajnérov z britských firiem a samozrejme musel získať aj niekoho, kto mu lepenky dodá. Nakoniec ich podporil výrobca obalov DS Smith.

 

 

Prácu z digitálnym 3D modelom IS, tím rozdelil do sekcií - hlavná karosérie, palubná doska, sedadlá, kolesá a tak ďalej. Každá sekcia bola potom digitálne nakreslená. Dáta boli vložené do laserovej rezačky, ktorá vyzerala plátok. Jeden plátok kartónu má hrúbku iba 10 milimetrov. Každý z 1700 kusov vozidla dostal svoje vlastné sekvenčné referenčné číslo, ktoré tím následne zhromaždil a pomocou lepidla na vodnej báze lepil na drevo. Tento proces trval tri mesiace a nevyhli sa ani omylom. "Sedadlá sme robili na niekoľko pokusov, až kým sme ich nevyrobili také, aké boli vyžadované," povedal zakladateľ a riaditeľ Scales and Models Company Ruben Marcos.

 

"Potom, čo sme začali rezať, sme mohli hneď vidieť ako sa kúsky formujú a čo treba zlepiť. Mali sme postup, krok po kroku a mali sme k dispozícii všetko, čo sme potrebovali, takže bolo jednoduché, ak by bolo potrebné niečo zmeniť.“ Lexus auto predstavil oficiálne 8. októbra na  Grand Designs v Birminghame vo Veľkej Británii. Pre tých, ktorí by si chceli zajazdiť v aute je tu zlá správa a to, so sériovou výrobou auta sa nepočíta.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies