VIDEO Leto v slovenských kinách spríjemní sociálna dráma Pedra Almodóvara, Julieta

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 13:10 • 2 min
VIDEO Leto v slovenských kinách spríjemní sociálna dráma Pedra Almodóvara, Julieta

BRATISLAVA - Príbeh o prianiach, spomienkach, strate a nekonečnej túžbe nezostať sám.

slovakia

left justify in out

 

Julieta (Emma Suarez) je žena v strednom veku žijúca v Madride so svojím priateľom Lorenzom. Chcú spolu zostarnúť a odísť do Portugalska, keď v tom Julieta stretne Beu, bývalú najlepšiu priateľku svojej dcéry Antií. Od nej zistí, že jej dcéra žije vo Švajčiarsku, je vydatá a má tri deti.

 

So zlomeným srdcom po 12 rokoch bez dcéry, ktorú zúfalo hľadala i zatratila, Julieta zruší cestu do Portugalska a  nasťahuje sa do svojho bývalého domu v Madride, kde bývali spolu s dcérou, v nádeji, že sa tam jedného dňa Antia objaví, či pošle list so svojou adresou.

 

Sama so svojimi myšlienkami, začne Julieta písať svoje spomienky, konfrontovať bolestné udalosti jej života, keď ona bola v puberte (Adriana Ugarte) a stretla sa s mužom svojho života, Xoanom, rybárom z Galície. Julieta delí svoj čas medzi rodinu, prácu a vzdelávanie. Až smrteľná nehoda Xoana na mori zmení ich životy. Na naliehanie dcéry sa presťahujú do Madridu. Julieta sa však so smrťou manžela nevie vyrovnať a obviňuje seba, pričom sa pomaly stráca v depresii pred očami vlastnej dcéry. V tom čase sa jej oporou stáva práve dcéra Antia a jej kamarátka Bea. Obe trpia, Julieta sa uzatvára do sebe a tichá hlboká bolesť ich obe postupom času navzájom odcudzuje. Na prahu dospelosti sa však Antia vyberie na trojmesačný spirituálny pobyt do hôr. Keď pre ňu mama príde, nevie, kde ju nájsť...

 

V závere Julieta cestuje autom do Švajčiarska, kde ju dcéra síce nepozvala, ale uviedla svoju adresu na list, v ktorom popisuje, ako sa jej najstarší, iba 9 ročný syn, utopil v rieke, a aká to je bolesť pre matku, čím sa jej akousi formou ospravedlňuje a priznáva, že to už pochopila, keď svoju matku opustila a čo jej tým vlastne spôsobila. Samotný záver a ich spoločné stretnutie ponecháva režisér na bohatú fantáziu divákov.

 

Držiteľ Oscara (Hovor s ňou, najlepší scenár, 2003), svetovo uznávaný režisér Pedro Almodóvar (Všetko o mojej matke, Ženy na pokraji nervového zrútenia, Spútaj ma, Volver, Rozorvané objatia, Zlá výchova), je známy svojimi filmami o silných ženách v komplikovaných životných situáciách. 


Sociálna Dráma Julieta je o zúfalej snahe matky prežiť v neistote. Hovorí o osude a komplexe viny a nepochopiteľných tajomstvách, ktoré nás slepo vedú k tomu, že ľudí, ktorých milujeme mažeme zo svojich životov akoby pre nás nikdy nič neznamenali a akoby nikdy neexistovali. Film je adaptáciou troch vzájomne prepojených poviedok, je plný odkazov a symbolov. Do hlavných ženských úloh režisér obsadil Adrianu Ugarte, Rossy de Palma a Emmu Suárez

Film bol v máji premiérovo uvedený na filmovom festivale v Cannes. Taktiež ho slávnostne uviedli publiku na MFF Karlove Vary. Slovenskí diváci ho v kinách uvidia od 21. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies