VIDEO Let MH17 skončil po zásahu raketou Buk: Takto zomrelo 298 ľudí

NETKY.SK • 14 Október 2015, 06:32 • 2 min
VIDEO Let MH17 skončil po zásahu raketou Buk: Takto zomrelo 298 ľudí

AMSTERDAM - Príčinou zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, nad východnou Ukrajinou v júli 2014 bola raketa zem-vzduch typu Buk. Uvádza sa to v dnes zverejnenej záverečnej správe Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV), ktorá vyšetrovala príčiny zostrelenia lietadla.

slovakia

left justify in out

Správa bola predstavená na vojenskom letisku v Gilze-Rijen na juhu Holandska. Tím vyšetrovateľov podľa očakávania potvrdili, že lietadlo Boeing 777 malajzijskej spoločnosti bolo zasiahnuté raketou zem-vzduch, konkrétne raketou Buk ruskej výroby.

 

 

Predseda OVV Tjibbe Joustra potvrdil, že traja členovia posádky letu MH17 boli zabití v kokpite po náraze rakety do Boeingu 777.

 

"Vysokoenergetické objekty sa našli v orgánoch troch členov posádky v kokpite," povedal Joustra. Podľa jeho slov vyšetrovanie dokázalo, že stroj bol zasiahnutý hlavicou 9N314M, vystrelenou protilietadlovým systémom Buk.

 

Dodal, že ďalšie fragmenty v kokpite, ako je hliník a sklo, ukázali, že lietadlo bolo prederavené z vonkajšej strany. Dodal, že boli objavené aj stopy farby súvisiacej s týmto typom rakety, nosiacej uvedenú hlavicu.

 

 

 

Predbežná správa zo septembra 2014 spresňovala, že príčinou havárie lietadla určite neboli technické problémy alebo zlyhanie posádky. Joustra dnes spresnil, že na vine nebol ani meteorický dážď či bomba na palube lietadla.

 

Už vlaňajšia predbežná správa uvádzala, že trup lietadla sa rozlomil po zasiahnutí "veľkého množstva vysokoenergetických objektov". Svedectvo čiernych skriniek nenaznačilo žiadne problémy - komunikácia posádky lietadla s leteckou dopravou prebiehala bez problémov a zrazu bola "uťatá", keď lietadlo náhle zmizlo z radarov.

 

 

 

Vyšetrovatelia potvrdili, že lietadlo sa počas letu rozlomilo, čo dokazujú aj zvyšky zostreleného stroja, rozptýlené na rozľahlej, približne 50 kilometrov širokej oblasti.

 

Na vyšetrovaní sa okrem Holandska spolupodieľali aj Ukrajina, Malajzia, Austrália, Rusko, Británia a Spojené štáty. Vyšetrovatelia v priebehu 15 mesiacov vypočuli vyše 100 osôb a svedkov.

 

V správe vyšetrovateľov sa tiež uvádza, že civilnému lietadlu nemalo byť nikdy povolené lietať nad touto oblasťou a Ukrajina mala povinnosť svoj vzdušný priestor pre civilné letectvo uzavrieť.

 

Správa uvádza, že štáty zasiahnuté občianskymi konfliktami musia v budúcnosti urobiť viac pre ochranu cestujúcich v civilných lietadlách.

 

 

 

Vyšetrovatelia pri tejto príležitosti novinárom predstavili zrekonštruovanú prednú časť malajzijského Boeingu 777. Časti nosa lietadla, kabíny a biznis triedy, s jasnými znakmi po prederavení, boli zrekonštruované zo zozbieraných fragmentov lietadla získaného z územia jeho dopadu.

 

Zostrelenie lietadla si vyžiadalo životy všetkých 298 ľudí na palube; spomedzi nich boli dve tretiny občanmi Holandska.

 

Rodiny obetí boli dnes pozvané na leteckú základňu a informované ako prvé o príčinách havárie a tiež o príčine smrti ich blízkych. Na základe vykonaných pitiev sa zistilo, že cestujúci na palube stratili vedomie alebo zomreli počas niekoľkých sekúnd.

 

Rob Fredriksz, ktorého syn Bryce bol na palube zostreleného lietadla, pre agentúru AP uviedol, že sa mu uľavilo, keď sa dozvedel, že jeho syn, podobne ako ostatní cestujúci na palube, zomrel takmer okamžite po zásahu lietadla raketou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona