VIDEO: Lesné požiare na Sibíri ohrozujú niekoľko dedín

NETKY.SK • 7 August 2021, 16:04 • 2 min
VIDEO: Lesné požiare na Sibíri ohrozujú niekoľko dedín

MOSKVA - Lesné požiare na Sibíri ohrozili v sobotu niekoľko dedín a donútili úrady, aby evakuovali obyvateľov niektorých oblastí. Najviac postihnutým regiónom je republika Jakutsko na severovýchode Ruska, kde vyčíňa 93 požiarov na ploche 1,1 milióna hektárov.

slovakia

left justify in out

Plamene pohltili desiatky domov v dedine Bjas-Kuoľ a všetkých obyvateľov dediny evakuovali. Uviedol to miestny úrad pre núdzové situácie. Ohrozených je niekoľko ďalších dedín, keďže silný vietor podporuje šírenie plameňov. V obci Sangary záchranári podnikali kroky na ochranu skladu pohonných látok.

 

img

 

Prečítajte si: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji proti lesným požiarom

 

Požiar rozšírený z lesa zničil 31 obytných budov a 8 prístavieb v obci Byas-Kyuel, Gorny kraj. Na likvidácii požiaru sa podieľalo 339 ľudí a 51 kusov techniky. Obyvateľov obce evakuovali do dediny Berdigestyah, kde boli zorganizované tri strediská dočasného ubytovania.

 

Možno vás zaujme: Lesné požiare v Turecku pokračujú, počet obetí stúpol na osem

V Rusku v posledných rokoch zaznamenali rekordne vysoké teploty a mnohí vedci to považujú za výsledok klimatickej zmeny. Podľa expertov však situáciu v krajine zhoršilo aj rozhodnutie z roku 2007 – zrušiť federálnu leteckú sieť, ktorej úlohou bolo vyhľadávať lesné požiare a hasiť ich. Majetok tejto siete sa presunul na miestne úrady. Tento veľmi kritizovaný krok však viedol k rýchlemu zmenšeniu leteckej siete zameranej proti lesným požiarom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona