VIDEO Lennonova pieseň Imagine sa dočkala remakeu: Postarala sa o neho Yoko Ono

NETKY.SK • 11 Október 2018, 08:00 • 2 min
VIDEO Lennonova pieseň Imagine sa dočkala remakeu: Postarala sa o neho Yoko Ono

NEW YORK - Japonsko-americká hudobníčka a výtvarníčka Yoko Ono zverejnila novú verziu skladby Imagine. Spravila tak 47 rokov po tom, ako tento sólový hit jej manžela Johna Lennona uzrel svetlo sveta.

slovakia

left justify in out

Skladba pochádza z jej pripravovaného albumu Warzone a umelkyňa ju vybavila novými hudobnými aranžmánmi. Spočiatku zaznievajú tiahle ambientné tóny, neskôr prichádza slávny klavírny motív. Skladbu zverejnila v utorok, v deň Lennonových nedožitých 78. narodenín.

 

Donedávna bolo autorstvo tejto piesne pripisované výlučne Lennonovi, pričom Ono bola uznaná za jej spoluautorku len vlani. Ústredný text skladby - séria clivých, utopických motívov - totiž vychádza z jej zbierky poézie Grapefruit (1964), ktorá obsahuje verše ako "Imagine your head filled with pencil leads / Imagine one of them broken".

 

img

John Lennon a Yoko Ono

Zdroj: SITA

 

Lennon pripustil jej autorský vklad v rozhovore z roku 1980: "Mnoho z toho - text i koncept - prišiel od Yoko. Ale v tých časoch som bol o čosi sebeckejší, omnoho väčší macho, a jej prínos som akosi zabudol zmieniť. Bolo to však priamo z jej knižky Grapefruit," povedal vtedy bývalý člen skupiny The Beatles.

 

Baladická skladba Imagine vyšla na rovnomennom albume v roku 1971. Lennona zastrelili pred jeho domom v New Yorku 8. decembra 1980, tri týždne po vydaní albumu Double Fantasy, s ktorým sa vrátil na hudobnú scénu.

 

Album Warzone prináša nové spracovanie výberu piesní, ktoré Yoko Ono (85) napísala v rokoch 1970-2009. Ono zároveň pokračuje v kariére výtvarnej a konceptuálnej umelkyne. V roku 2016 predstavila svoju prvú stálu výstavu sôch v Chicagu s názvom Skylanding. Svoj hlas zase nedávno prepožičala jednej z postáv animovaného filmu Psí ostrov (2018) režiséra Wesa Andersona.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona