VIDEO len pre silné povahy: Takto sa získavá mohér z týraných kôz

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 12:47 • 2 min
VIDEO len pre silné povahy: Takto sa získavá mohér z týraných kôz

Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA) sú najväčšou organizáciou zaoberajúcou sa ochranou zvierat na svete, s viac ako 6,5 miliónmi členov a priaznivcov. PETA pracuje prostredníctvom verejného vzdelávania, vyšetrovania krutosti, výskumu, záchrany zvierat, legislatívy, špeciálnych udalostí, účasti celebrít a protestných kampaní. Aké hrôzy sa ukrývajú v pozadí produkcie vlny mohér, z ktorej vzniká luxusné oblečenie? Aj to odhalila táto organizácia.

slovakia

left justify in out

PETA získala zábery z Južnej Afriky, ktoré ukazujú, čím angorské kozy chované pre túto vlnu prechádzajú a ako sú permanentne týrané. Video šokovalo módne reťazce po celom svete vrátane populárnych značiek, ktoré sa v reakcii rozhodli vlnu mohér už nevyužívať.

 

Organizácia za etické zaobchádzanie so zvieratami počas januára a februára vyšetrovala 12 kozích fariem v Južnej Afrike, ktoré sa produkciou vlny mohér zaoberajú. Z tejto krajiny pochádza väčšina svetovej produkcie tejto suroviny obľúbenej v módnom priemysle. Na všetkých skúmaných miestach odhalila, že chované kozy sú vystavované neustálemu šikanovaniu, fyzickému násiliu a preživajú vo veľkých bolestiach. Keď doslúžia a nemajú už nich žiaden úžitok, je im zaživa podrezaný krk a skončia na bitúnkoch. Veľakrát kvôli zlej starostlivosti zomrú ešte počas produktívneho veku.

 

 

Malé kozliatka boli pohazdované po zemi v strachu a bolesti. To všetko preto, aby sme mali svetre a šály z mohéru. PETA všetkým ľuďom odporúča, aby každý kúsok oblečenia, ktorý uvidí v obchode a ktorý bude obsahovať vlnu mohér, nechali visieť.

 

V odborných publikáciách sa mohérovým vláknam dlho dával prívlastok luxusné, pretože ich cena dosahovala napr. až dvojnásobok ceny ovčej vlny.

 

Z mohérovej ​​vlny je možné vyrobiť tak ako veľmi teplé priadze, tak aj chladivé. Je trvanlivá, nevyťahuje sa, nerobí žmolky a zároveň je ľahká. Vlnu možno získať aj z angorských králikov. Aj tí sa v roku 2013 dostali na titulky médií po tom, čo PETA odhalila, že sú chované v podobne otrasných podmienkach ako súčasné angorské kozy v Južnej Afrike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies