VIDEO Lajčák hovoril s írskym ministrom o OSN i Slovákoch žijúcich v Írsku

NETKY.SK • 8 Júl 2017, 19:46 • 2 min
VIDEO Lajčák hovoril s írskym ministrom o OSN i Slovákoch žijúcich v Írsku

BRATISLAVA – Nielen vzájomné vzťahy, ale aj európske otázky, témy spojené s OSN či slovenská menšina v Írsku boli v piatok hlavnými témami rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka s jeho írskym partnerom Simonom Coveneym. Coveney je vo funkcii od 16. júna a toto je po Londýne a Paríži jeho tretia návšteva. Šéf írskej diplomacie takisto vystúpil aj na porade veľvyslancov SR, ktorí pôsobia v členských štátoch EÚ, k téme brexitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Lajčáka sú si Slovensko a Írsko podobné nielen tým, že ide o malé krajiny, ale aj tým, že máme triezvy pohľad na veci, na dianie v Európskej únii a na výzvy, pred ktorými Brusel stojí. Írskom sa podľa neho môžeme inšpirovať pokiaľ ide o pritiahnutie investícií v oblasti vývoja, výskumu a inovácií. Za zmienku tiež stojí téma prepojenia odborného školstva s trhom práce, čo je téma, ktorá je aktuálna aj na Slovensku.

 

Ako Lajčák ďalej informoval, hovorili spolu aj o početnej komunite Slovákov, ktorí žijú v Írsku a prispievajú k rozvoju írskej ekonomiky, „Zároveň sme hovorili o tom, ako im pomôcť udržať si identitu a aby ich deti mali možnosť vzdelávať sa aj v slovenskom jazyku,“ dodal Lajčák. Coveneymu sa poďakoval za pomoc pri zostavovaní Lajčákovho tímu v Organizácii Spojených národov. Lajčák bude od septembra šéfom 72. Valného zhromaždenia OSN.

Podľa šéfa írskej diplomacie sú Slovensko i Írsko malé štáty, na Európskej únii však ocenil, že je to priestor, kde malé a veľké štáty hľadajú spoločné riešenia. „Pokiaľ má mať Európska únia budúcnosť, a ja verím, že má, tak záleží na tom, čo budú hovoriť malé krajiny,“ povedal Coveney. Tvrdí, že pre nich je veľmi dôležité, aby aj ostatní chápali špecifiká Írska v súvislosti s brexitom. Ako vysvetlil, s odchádzajúcou Veľkou Britániou mali silné ekonomické a politické vzťahy. Najcitlivejšou pritom ostáva otázka hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Pripomenul, že aj tím hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera určil tri základné témy – práva občanov, finančné záväzky a vzťahy s Írskom.

 

„Hranica na našom ostrove má 500 kilometrov, je na nej 400 cestných priechodov a prejde po nich dva milióny áut mesačne. Tá hranica je teraz prakticky neviditeľná,“ povedal Coveney s tým, že v rámci zmierovacieho procesu tvrdo pracovali na tom, aby vytvorili normálne fungovanie. „Chceme zabezpečiť, aby sme nepodkopali mierový proces znovunastolením fyzickej hranice. Verím, že hranica ostane naďalej neviditeľná,“ pokračoval írsky minister s tým, že je obrovská vôľa na oboch stranách sa s tým vysporiadať. Na záver označil svoju návštevu Bratislavy za „veľmi pozitívny deň“.

 

Viac vo videu:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies