AKTUALIZOVANÉ VIDEO Odvolanie Bory proti rozhodnutiu UCI bolo zamietnuté: Peter Sagan je definitívne vylúčený z Tour de France

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 14:31 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Odvolanie Bory proti rozhodnutiu UCI bolo zamietnuté: Peter Sagan je definitívne vylúčený z Tour de France

VITTEL – Peter Sagan ostáva diskvalifikovaný z tohtoročnej 104. edície Tour de France.

slovakia

left justify in out

Britský cyklista Mark Cavendish pochválil odvahu jury. "Chce to mnoho guráže, vylúčiť svetového šampióna z Tour de France. Táto jury je jedna z najskúsenejších, aké som tu zažil. Dokážem odhadnúť, do ktorej medzery sa zmestím," uviedol Cavendish.

 

Brit nepociťuje nevraživosť voči Slovákovi a zdôraznil, že sú dobrí priatelia a Sagan mu zavolal v utorok, keď bol na vyšetrení v nemocnici. Ešte predtým ho prišiel skontrolovať k tímovému autobusu.

 

"Bolo to od neho čestné, hneď sa prísť ospravedlniť. Ukázalo to náš vzťah, aj to, aký je človek. To si vážim viac než čokoľvek. Je smutné, že sme obaja von z Tour de France. Rozprávali sme sa, je to v poriadku," dodal víťaz tridsiatich etáp na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta.

 

Unáhlený krok šitý horúcou ihlou. Tak hodnotí rozhodnutie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) vylúčiť z Tour de France Petra Sagana bývalý jazdec a v súčasnosti tréner Martin Riška. Podľa účastníka OH 2004 sa tento krok prejaví aj na sledovanosti TdF na Slovensku.

 

"Rozhodnutie vylúčiť Petra z Tour de France mi prišlo veľmi horúce. Bolo to, ako sa hovorí, zbytočne šité horúcou ihlou. Keby si to kompetentní nechali uležať v hlave, dobre by si to rozmysleli a vydali by rozhodnutie na druhý deň, bolo by to asi iné. Po vojne je každý generál. Na Tour sú však najlepší cyklisti sveta, najlepší špurtéri, ktorí sú tvrdí chlapi. Nemôžu zmäknúť, pretože potom tak budú vnímaní a stratia rešpekt. Na týchto pretekoch sa ide skutočne nadoraz, v hre je veľa peňazí," uviedol Riška.

 

Bývalý jazdec a účastník mnohých pretekov má dobrú predstavu o Saganových pocitoch v situácii, ktorá rozvírila cyklistické vody. "Bol to sporný moment. Peter možno iba vyrovnával istý balans po tom, čo sa na neho Mark Cavendish natlačil. Ťažko povedať. Ja som sa však naučil rešpektovať výsledky rozhodcov. Oni sú tí, ktorí nesú zodpovednosť za takéto rozhodnutia. Peter úplne majstrovsky ovláda svoj bicykel. To si treba uvedomiť. Preto sa niekedy môžu zdať niektoré jeho manévre namierené proti niekomu, ale skutočnosť je taká, že on niekedy ide priam proti fyzike. Nemyslím si, že je alebo niekedy bola v jeho jazde nejaká zákernosť. Možno sa stalo, že niekedy bol jeho manéver na hrane, ale nemyslím si, že by šiel proti niekomu," poznamenal Riška.

 

Slávne preteky prišli prakticky v jednom momente o dve významné osobnosti, keďže pre zranenia skončil aj Cavendish. "Myslím si, že to bude mať vplyv na sledovanosť TdF na Slovensku. Slováci si zvykli toto podujatie sledovať najmä vďaka Petrovi a teraz asi záujem trochu opadne. Vo svetovom meradle sa to však asi nezmení. Je to šou a tá bude pokračovať," dodal.

 

Medzinárodná cyklisticka únia (UCI) zamietla protest jeho stajne Bora-Hansgrohe proti vylúčeniu po hektickom závere utorňajšej 4. etapy, keď po tvrdom súboji so Slovákom skončil v bariére Brit Mark Cavendish. "Som proti verdiktu, ale akceptujem ho. Nemyslím si, že som urobil niečo zlé v záverečnom šprinte. Bol to šialený záver, nie prvý a ani nie posledný." vyjadril sa Sagan.

 

"Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku," uviedol Sagan v stanovisku.

 

Jury oznámila verdikt niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre.

 

"Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu," uviedol predseda jury Philipp Marien.

 

"Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu."

 

"Cavendish skončil po páde so zlomenou lopatkou, bez vážnych nervových poškodení a nebude potrebovať ani operáciu," informoval lekár tímu Dimenson Data Adrian Rotunno. 

 

Spomalené zábery z videozáznamu dokazujú, že Sagan nie je hlavným vinníkom pádu Marka Cavendisha. Britský jazdec sa snažil pretlačiť medzi Saganom a ochrannou bariérou po jeho pravici. Sám Cavendish sa natlačil na Petrovo pravé rameno, čo výrazne narušilo jeho rovnováhu a začiatok pádu.

 

Vo chvíli, keď si bol Cavendish vedomý nezvratnosti vlastného pádu sa Sagan následkom kontaktu dostával do problémov udržať sa na bicykli, vystrelil jeho pravý lakeť smerom k súperovi, čím znovu nabral balans. Je evidentné, že Saganov lakeť nezasiahol Cavendisha do žiadnej časti tela, keďže ten sa už rútil nezadržateľne k zemi.

 

Je na pováženie, že Saganovo vylúčenie prichádza vo chvíli, keď francúzska cyklistika nachádza svojho hrdinu v Arnaud Demareovi, ktorý sa momentálne nachádza na čele súťaže o zelený dres. Francúzi nezažili výrazný úspech na „Starej dáme“ viac ako jedno desaťročie a je veľmi príhodné sa zbaviť najväčšieho favorita, rozhodnutím od zeleného stola.

 

Takéto prísne rozhodnutia zažila Tour de France naposledy v ére dopingových previnení. Nestalo sa tak ani v roku 2013, kedy Cavendish preukázateľne a úmyselne zrazil svojho konkurenta zákerným spôsobom k zemi v záverečnom špurte 10. etapy TDF 2013.

 

Faktom však ostáva, že diskvalifikovaním Petra Sagana fanúšikovia cyklistiky prišli o sledovanie fenomenálneho jazdca, ktorý posledných päť rokov tvoril dynamickú atmosféru v takmer každej etape, je dvojnásobným Majstrom sveta a päťnásobným držiteľom zeleného dresu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies