VIDEO Kráľovná Alžbeta II. uviedla do služby novú lietadlovú loď Queen Elizabeth

NETKY.SK • 7 December 2017, 17:01 • 2 min
VIDEO Kráľovná Alžbeta II. uviedla do služby novú lietadlovú loď Queen Elizabeth

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa vo štvrtok zúčastnila na slávnosti v prístave Porthmouth, počas ktorej bola uvedená do služby nová lietadlová loď.

slovakia

left justify in out

  1. Doposiaľ najväčšia a najdrahšia loď britského Kráľovského námorníctva - HMS Queen Elizabeth - je pomenovaná po súčasnej panovníčke. Ceremónia sa konala na námornej základni v Portsmouthe na juhu Anglicka, ktorá je domovskou základňu nového plavidla schopného niesť až 40 lietadiel.

 

Alžbeta v rámci slávnosti vystúpila na palubu HMS Queen Elizabeth. Najnovší prírastok do kráľovskej flotily podľa nej "predstavuje to najlepšie z britských technológií a inovácií", informovala agentúra AP. Do aktívnej služby plavidlo uviedli symbolickým vztýčením bielej vlajky. HMS Queen Elizabeth však stále absolvuje plavebné skúšky a plne prevádzkyschopná by mala byť až o niekoľko rokov, zrejme až v roku 2023.

 

Na budúci rok sa loď, ktorá stála približne tri miliardy libier, vydá na plavbu do Spojených štátov, kde ju čaká nácvik pristávania a štartovania lietadiel. "Británia potvrdila svoje miesto medzi hlavnými svetovými námornými mocnosťami," komentoval inauguráciu modernej lietadlovej lode britský admirál Philip Jones.

 

Plavidlo s dĺžkou približne 280 metrov a výtlakom 65.000 ton má odhadovanú životnosť 50 rokov. Na mori je už od júna, keď opustilo škótsku lodenicu Rosyth, kde ho postavili. Posádku lode tvorí aktuálne zhruba 700 osôb, tento počet sa však po plnom sfunkčnení zrejme ešte zvýši. Hlavnú časť jej letky budú tvoriť viacúčelové stíhačky F-35B Lightning II a vrtuľníky AW101 Merlin určené na protiponorkový boj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies