VIDEO: Korziku sužujú násilnosti. Demonštranti podpálili policajnú stanicu a vyrabovali banku

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 17:14 • 2 min
VIDEO: Korziku sužujú násilnosti. Demonštranti podpálili policajnú stanicu a vyrabovali banku

AJACCIO - Násilnosti medzi demonštrantmi a políciou vypukli v noci na štvrtok. Príčinou bola eskalácia hnevu obyvateľstva po brutálnom útoku na miestneho nacionalistu Yvana Colonnu.

slovakia

left justify in out

Colonna, ktorý si v juhofrancúzskom meste Toulon odpykáva doživotný trest za vraždu korzického prefekta Claudea Érignaca z februára 1998, sa momentálne nachádza v kóme po tom, ako ho 2. marca napadol a dobil jeho spoluväzeň odsúdený za terorizmus.

 

Incident vyvolal na ostrove, kde niektorí považujú Colonnu za hrdinu boja za nezávislosť Korziky, pobúrenie. V najväčších korzických mestách Ajaccio, Calvi a Bastia protestovali stovky obyvateľov, pričom demonštrácie rýchlo prerástli do zrážok s bezpečnostnými silami. V Ajacciu dav dokonca podpálil policajnú stanicu a vyraboval banku.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO Belgickí znalci prišli k záveru, že Jozef Chovanec si smrť spôsobil sám!

 

Podľa miestnych úradov len v samotnom Ajacciu utrpelo zranenia 14 osôb vrátane novinára televíznej stanice TF1.

 

 

Colonnu zatkli v roku 2003 po päťročnom pátraní; celý čas žil ako pastier v korzických horách. Francúzske úrady dlho odmietali vyhovieť jeho žiadosti o presun do väznice na Korzike. Tvrdili, že jeho delikt z neho urobil väzňa s osobitným štatútom.

 

 

Francúzsky premiér Jean Castex v snahe zmierniť napätie v utorok tento štatút zrušil, ale Colonnovi stúpenci na Korzike tvrdia, že uvedený krok prišiel príliš neskoro.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies