VIDEO Koniec spanilej jazdy Walesu: Portugalsko vo finále

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 10:07 • 2 min
VIDEO Koniec spanilej jazdy Walesu: Portugalsko vo finále

LYON - Futbalistov Portugalska delí už len jedno víťazstvo od premiérového titulu majstrov Európy. Mierne favorizovaní zverenci trénera Fernanda Santosa prenikli cez Walesanov do nedeľňajšieho finále ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

slovakia

left justify in out

Portugalčania zvíťazili nad "drakmi" 2:0 gólmi Cristiana Ronalda a Naniho v stredajšom semifinálovom zápase v Lyone a po 12 rokoch budú opäť hrať o titul európskych šampiónov. Na domácich ME 2004 vo finále nestačili na Grékov.

Obe mužstvá sa na Stade de Lyon museli vyrovnať s absenciami hráčov zo základnej zostavy. Walesanom pre tresty za karty chýbali Aaron Ramsey a Ben Davies, Portugalčanom potrestaný William Carvalho a pre zranenie stopér Pepe. Portugalčania aj Walesania sa usilovali nespraviť chybu, dôsledkom bolo málo vzrušenia pred bránkami. Technicky lepšie vybavení Portugalčania pôsobili futbalovejšie, Walesania hrozili po zisku lopty rýchlym prechodom do útoku. Najväčšiu príležitosť v úvodnom dejstve mal Cristiano Ronaldo, ale jeho hlavička v závere sa nevošla medzi tri žrde.

Ofenzívny klenot Realu Madrid sa dočkal päť minút po zmene strán, jeho zakončenie hlavou po rohovom kope rozvlnilo sieť - 1:0. Už o tri minúty neskôr rozjasal svojich spoluhráčov krídelník Nani, ktorý v sklze tečoval Ronaldovu strelu do protipohybu waleského brankára a "európski Brazílčania" viedli o dva góly. Zaskočení Walesania sa len ťažko zviechali, klinec do ich rakvy mohol vraziť Joao Mário, ale v 65. min pohrdol veľkou príležitosťou po Naniho vyrazenej strele. Štvrťhodinu pred koncom chcel waleskú zástavu dvakrát zdvihnúť Gareth Bale, ale ani raz neuspel. Keďže veľké príležitosti nevyužili Danilo ani Cristiano Ronaldo, súboj sa skončil portugalským víťazstvom o dva góly.

Vo štvrtok sa v Marseille v druhom semifinále stretnú Nemci a domáci Francúzi (21.00 h). Finálový duel je na programe v nedeľu 10. júla o 21.00 h na Stade de France v parížskej štvrti Saint-Denis.

Výsledok stredajšieho semifinálového zápasu na futbalových ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla):

LYON (Stade de Lyon)
Portugalsko - Wales 2:0 (0:0) - Portugalsko postúpilo do finále
Góly: 50. Cristiano Ronaldo, 53. Nani, ŽK: 71. Bruno Alves, 72. Cristiano Ronaldo - 8. Allen, 62. Chester, 88. Bale, rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), 55 679 divákov
 

 

 

Zostavy:

Portugalsko: Rui Patrício - Cédric, Bruno Alves, J. Fonte, Raphael Guerreiro - Danilo - Joao Mário, Adrien Silva (79. Joao Moutinho) - Renato Sanches (74. André Gomes) - Nani (86. Quaresma), Cristiano Ronaldo
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, J. Collins (66. J. Williams), A. Williams, N. Taylor - Allen, Ledley (58. Vokes), A. King - Robson-Kanu (63. Church), Bale

Hlasy (zdroj: uefa.com):

Fernando Santos (tréner Portugalska): "Som veľmi šťastný. Za každého z hráčov, za každého Portugalčana. Môj prvý zápas na lavičke bol pred dvomi rokmi, naším cieľom bolo vtedy dokráčať až sem. Sme silnejší, jednotnejší. Je to môj najväčší trénerský úpech, ale budem ešte šťastnejší, keď mi zagratulujete až po finále. Nejdem špekulovať o menej súpera, ale keď ho spoznáme, urobíme si analýzu a pokúsime sa o víťaznú bodku."

Chris Coleman (tréner Walesu): "Počas piatich minút sme stratili koncentráciu. V semifinále s Portugalskom na takejto úrovni nás za to stihol trest. Prvý gól bol kľúčový. Na hráčov som veľmi hrdý, preniknúť do semifinále je fantastický výsledok. Na tomto turnaji sme veľakrát zvíťazili, dnes bol rad na nás, aby sme podľahli. Šampionát bol pre nás skvelou skúsenosťou. Chceli sme sem len prísť a precítiť atmosféru a čo sa stalo? Ocitli sme sa medzi najlepšími. Nikdy by som nepovedal, že sa stane niečo také. Teraz sa už pozeráme na blížiacu sa kvalifikáciu na majstrovstvá sveta. Ešte predtým však na hráčov čaká príchod domov do Cardiffu a veľkolepé prijatie. Som o tom presvedčený."

Cristiano Ronaldo (útočník Portugalska a autor gólu): "O tomto sme snívali od začiatku. Vedeli sme, že to bude dlhá cesta; stále sme v turnaji. Verili sme si od úvodu ME. Prešli sme si aj ťažšími momentmi, ale je lepšie začať horšie a skončiť s pozitívnym výsledkom. Títo hráči aj tréner si to zaslúžia. Tiež lekársky tím, odviedli skvelú prácu. Ešte sme nič nevyhrali, ako som povedal pred pár dňami, ale sen stále žije. Verím, že po finále sa budeme usmievať a budú aj slzy radosti. Vždy som hovoril, že mojím snom je získať veľkú trofej s Portugalskom, teraz sme k tomu blízko a ja verím, že sa nám to podarí. Po zápase som hovoril s Garethom Balom a gratuloval som mu k úspešnému turnaju a k výsledkom Walesu. Čo povedať k vyrovnaniu rekordu Michela Platiniho? Vždy je pekné lámať rekordy, ale dôležité dnes bolo postúpiť do finále. Prekonal som už mnoho podobných zápisov a ešte prekonám, dnes to však bolo o dosiahnutí finále."

Nani (útočník Portugalska a autor gólu): "Netušil som, ako oslávim gól, bol to inštinkt. Nemôžeme si vybrať nášho ďalšieho súpera. Musíme si veriť a hrať najlepšie, ako vieme. Teraz však treba oslavovať, je to historický moment. Gól chcem venovať svojej rodine, ktorá sa prišla pozrieť na tento zápas."

Rui Patrício (brankár Portugalska): "Sú to výnimočné chvíle nielen pre mňa, ale pre všetkých hráčov, celý tím a všetkých Portugalčanov. Tento moment si musíme čo najviac a dosýta užiť. Potom sa musíme pripraviť na finále. Do Paríža ideme vyhrať."

Cédric (obranca Portugalska): "Francúzsko aj Nemecko sú skvelé tímy, na finále sa pripravíme najlepšie, ako vieme. Je to úžasné, skvelé byť vo finále. Musíme však aj zablahoželať Walesanom, bolo to pre nich prvé semifinále ME."

Gareth Bale (útočník Walesu): "Samozrejme, sme veľmi sklamaní, v prvom rade však musíme byť na seba pyšní. Chceme sa poďakovať za všetku podporu, ktorú sme dostali, bojovali sme do poslednej sekundy. Portugalčania to vzadu dobre zavreli a nepustili nás do príležitostí. Radi by sme boli vo finále a bojovali o trofej, ale nestalo sa. Nikto nečakal, že by sme mohli dôjsť tak ďaleko. Musíme byť hrdí na to, čo sme dosiahli. Sklamanie nie je namieste."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies