VIDEO Komerčné lety do vesmíru už nie sú sci-fi: Novozélanďan chce odštartovať revolúciu

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 11:23 • 2 min
VIDEO Komerčné lety do vesmíru už nie sú sci-fi: Novozélanďan chce odštartovať revolúciu

Novozélanďan Peter Beck chce ako prvý v histórii prostredníctvom svojej firmy zaviesť pravidelné lety do vesmíru.

slovakia

left justify in out

Novozélanďan Peter Beck má v úmysle odštartovať novú éru vo vesmírnom priemysle. Chce zaviesť pravidelné nízkorozpočtové lety do kozmu. Prostredníctvom svojej firmy Rocket Lab by chcel do vesmíru vyslať raketu každý tretí deň.

 

Beck totiž tvrdí, že cenová dostupnosť družíc je čoraz väčšia. Takúto investíciu by si v súčasnosti mohla dovoliť každá menšia firma. Problémom je, že predražené sú vesmírne lety, ktoré satelity na orbit vynášajú.

 

Cieľom spoločnosti je týmto spôsobom umožniť rozvoj segmentu malých satelitov. V máji sa uskutočnil testovací let rakety Elektron.

 

Elektron bude schopná vynášať na obežnú dráhu náklady do hmotnosti 150 kg a do výšky 500 km nad Zem. Jeden takýto štart by spoločnosť vyšiel na 5 miliónov dolárov, čo je v porovnaní s cenami národných vesmírnych agentúr podstatne nižšia cena.

 

Na to, aby sa spoločnosti podarilo zaviesť nízkorozpočtové lety, musí čo najviac znížiť náklady na výrobu rakiet. V tomto by mali pomôcť moderné technológie ako napríklad 3D tlač. Takýto software umožňuje skrátiť výrobu motora z 3 mesiacov na 24 hodín.

 

Rocket Lab je prvá spoločnosť na svete, ktorá vlastní súkromné odpalisko rakiet. Je situované na Novom Zélande, čo je z hľadiska práva mimoriadne výhodná poloha. Zákon totiž neumožňuje takéto lety ponad žiadne štáty, preto sa štarty nad Pacifikom môžu uskutočniť pod veľkým uhlom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies