VIDEO: Klimatický aktivista káže v newyorskom metre o planéte Zem

NETKY.SK • 24 Október 2019, 08:30 • 2 min
VIDEO: Klimatický aktivista káže v newyorskom metre o planéte Zem

NEW YORK - Klimatický aktivista Richard McLachlan v stredu svojsky kázal v newyorskom metre o klíme - postavil sa doprostred vozňa a kričal asi na desať cestujúcich, úplne zaujatých pozeraním do svojich mobilov.

slovakia

left justify in out

"Dobré popoludnie vám všetkým. Nechcem vaše peniaze. Ale bol by som naozaj rád, keby ste mi na pár sekúnd venovali pozornosť," kričal 68-ročný muž, ktorého citovala agentúra AFP.

 

Niektorí pasažieri ďalej pozerali do mobilov, iní začali nervózne pozerať opačným smerom, ale aspoň jeden cestujúci si dal dolu slúchadlá a počúval.

 

"Netýka sa to mňa," pokračoval upravený, hladko oholený Novozélanďan. "Týka sa to nás všetkých, tejto klimatickej núdze, v ktorej žijeme," vysvetľoval.

 

Enviromentálna vzbura? 

 

McLachlan je členom environmentálneho nátlakového hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu), ktoré vzniklo vlani v Británii, aby pritiahlo pozornosť na zmenu klímy.

 

Jeho aktivisti sa dostali do hlavných správ médií tak, že narušovali premávku v londýnskych uliciach a metre. Podľa McLachlana však treba v New Yorku zdôrazňovať predovšetkým to, že teploty tu neobvykle stúpajú.

 

 

Od júna aktivista pravidelne rozpráva o týchto rizikách práve v podzemnej železnici americkej finančnej metropoly a varuje pasažierov slovami: "Kráčame ako v spánku rovno do katastrofy."

 

"Viem, že nechcete, aby som tu v metre stál a kričal na vás, a ani ja sám to nechcem," vravel pasažierom vo vlaku metra smerom do štvrti Brooklyn.

 

"Ale zdá sa mi, že nemám inú možnosť. Všetci sa musíme zobudiť a neodvracať pohľad, lebo je to nepríjemné," apeloval sivovlasý McLachlan v červenom saku.

 

Inšpirácia v Londýne

 

Tento šesťdesiatnik, ktorý sa už dlho zaujíma o našu planétu, sa pridal k newyorskej skupine hnutia po tom, čo sledoval aktivistov v Londýne, keď v apríli zablokovali časti britskej metropoly.

 

O niekoľko týždňov McLachlan - ktorý žije v New Yorku sedem rokov - cestoval metrom a vtedy dostal nápad: "Pozrel som sa na ľudí, čo robia: hrali videohry alebo si prehliadali zoznamovaciu aplikáciu Tinder či Instagram. Pomyslel som si: 'Budem sa s nimi rozprávať.'"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies