VIDEO Katalánska kríza pokračuje, skončí sa tento spor občianskou vojnou?

NETKY.SK • 18 Október 2017, 16:06 • 2 min
VIDEO Katalánska kríza pokračuje, skončí sa tento spor občianskou vojnou?

BRATISLAVA – Španielsko sa v priebehu posledných týždňoch ocitlo v politickej kríze. Boj medzi španielskou a katalánskou vládou naďalej ostáva na bode mrazu. Separatistické demonštrácie síce utíchli, no Katalánci momentálne vychádzajú do ulíc, aby prejavili svoj nesúhlas s väznením katalánskych lídrov Jordiho Cuixarta a vedúceho Katalánskeho národného zhromaždenia Jordiho Sancheza.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Celá katalánska kríza sa začala vypísaním referenda na nedeľu 1. októbra, kedy mali obyvatelia najbohatšieho regiónu Španielska, vyjadriť svoju vôľu o odtrhnutí sa od zbytku Španielska. Ústavný súd toto referendum zablokoval a Madrid následne zakročil. Do centra poslal 10-tisíce španielskych policajtov. V deň referenda sa atmosféra v Barcelone už od skorého rána stupňovala. Neprijateľné zásahy španielskej polície proti Kataláncom odsúdila celá Európa.

 

Od referenda ubehli už dva týždne a zatiaľ nie je jasné, čo sa bude ďalej diať. Katalánsky premiér Carles Puigdemont sa ocitol v slepej uličke. Spoločne s katalánskymi poslancami podpísali deklaráciu o nezávislosti, dokument však zatiaľ nenadobudol účinnosť. Tento krok pôsobí zmätočne v Madride a preto dali Kataláncom ultimátum, ktoré vypršalo v utorok. Katalánci mali upresniť ako to s deklaráciou mysleli. Či vyhlásili nezávislosť alebo nie.

 

Španielsky premiér Marian Rajoy už viac krát vyzval Puigdemonata, aby vláde vyjasnil celú situáciu s osamostatnením regiónu. Madrid niekoľko krát vyhlásil, že je odhodlaný prinavrátiť jednotu do krajiny. Madrid už pohrozil Kataláncom, že regiónu pozastaví autonómiu. Ústavný článok 155 to španielskemu premiérovi umožňuje. Automaticky by bola autonómia pozastavená a región bol vedený vládou z Madridu. Rajoy po prvý raz otvorene povedal, že aktivujú tento článok ústavy, ak Katalánci neustúpia.

 

Ako hodnotí spor medzi katalánskou a španielskou vládou, docielia Katalánci to, čo žiadajú, sme sa opýtali predsedu Zahraničného výboru NR SR PhDr. František Šebej, CSc. Viac sa dozviete vo videu: 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies