VIDEO Kamión bez šoféra splnil prvú zákazku: Po prvý raz previezol náklad piva

NETKY.SK • 30 Október 2016, 13:41 • 2 min
VIDEO Kamión bez šoféra splnil prvú zákazku: Po prvý raz previezol náklad piva

WASHINGTON - Kamión naložený pivom a s prázdnym sedadlom šoféra prešiel tento týždeň 192 kilometrov po diaľnici v americkom štáte Colorado.

slovakia

left justify in out

Išlo o prvú takúto jazdu vôbec – prvú komerčnú dodávku tovaru kamiónom bez šoféra.

 

Jazdu uskutočnila firma Otto, ktorá sa zaoberá vývojom kamiónov bez šoféra. Do projektu sa zapojil aj pivovar Anheuser-Busch. Kamión začal svoju jazdu práve v pivovare a naložený bol 51.744 plechovkami piva.

 

Kamión najprv potreboval ľudskú pomoc na križovatkách. Šofér vyviedol kamión z fabriky na diaľnicu, potom zapol autošoféra, presadol si na zadné sedadlo a čítal si noviny.

 

 

Ako uviedla televízia CNN, kamión mal sprievod hodný prezidenta. Sprevádzali ho štyri policajné autá a tri vozidlá spoločnosti Otto. Jazdu osobne kontroloval aj minister dopravy štátu Colorado Shailen Bhatt. "Toto je veľká vec. Technológie menia dopravu," povedal Bhatt médiám.

 

Za úspešnou jazdou sú mesiace výskumu a vývoja a niekoľko skúšobných jázd, počas ktorých sedel šofér po celý čas za volantom, ale nezasahoval. Autošofér jazdu bez problémov zvládol. Až potom dostala spoločnosť od ministerstva dopravy povolenie urobiť ďalší krok – absolvovať jazdu s prázdnym sedadlom šoféra.

 

Projekt sa začal na jar tohto roka, keď výrobca piva oslovil spoločnosť Otto, start-up zaoberajúci sa vývojom kamiónov bez šoféra. Anheuser-Busch má veľký záujem na takomto vývoji, keďže každý rok jeho pivo absolvuje na amerických cestách 720 miliónov kilometrov.

 

"Nevieme sa dočkať chvíle, keď sa to začne využívať vo veľkom. Viem si predstaviť, že v budúcnosti bude takáto technológia všadeprítomná. Bude to ako dnes automatická prevodovka alebo tempomat," povedal strategický riaditeľ pivovaru James Sembrot.

 

Ani spoločnosť Otto, ani Anheuser-Busch po jazde nepovedali, kedy by sa tak mohlo stať. Zdôraznili však, že keď sa tak stane, prinesie to veľa výhod vrátane zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky a zníženia spotreby paliva. Autošoféri budú dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť a budú šoférovať plynulejšie.

 

Kritici varujú, že takáto technológia povedie k masovému prepúšťaniu kamionistov. Spoluzakladateľ Otto Lior Ron odpovedá, že kamionisti a autošoféri budú spolu pracovať v harmónii. Autošoféri podľa neho umožnia kamionistom oddýchnuť si od šoférovania. Vďaka tomu by mali kamióny jazdiť viac v noci a odľahčiť tak premávku cez deň.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona