VIDEO Kambodžskú aktivistku odsúdili za hodenie topánky do bilbordu

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 09:31 • 2 min
VIDEO Kambodžskú aktivistku odsúdili za hodenie topánky do bilbordu

PHNOM PÉNH - Kambodžskú aktivistku odsúdili na dva roky väzenia za hodenie topánky do bilbordu vládnucej strany.

slovakia

left justify in out

Aktivistka Sam Sokha vlani v apríli zverejnila na Facebooku video, na ktorom vidno, ako hádže sandál na pútač s podobizňou kambodžského premiéra Hun Sena. Záznam sa rýchlo rozšíril po internete.

 

Kambodžské úrady na Sam Sokha vydali zatykač pre urážku verejného činiteľa a podnecovanie k diskriminácii. Aktivistka následne ušla do susedného Thajska, kde jej Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) udelil štatút utečenca. Thajské orgány ju však v januári tohto roka zatkli preto, že zostala v Thajsku aj po skončení platnosti víz. Nasledujúci mesiac ju deportovali späť do Kambodže.

 

Tamojší súd jej vo štvrtok vymeral dvojročný trest odňatia slobody a pokutu vo výške päť miliónov kambodžských rielov (približne 1000 eur). Sudca tak potvrdil trest, ktorý už predtým dostala v neprítomnosti.

 

Aktivistka sa počas procesu za svoj čin ospravedlnila, lebo dúfala, že k nej bude súd zhovievavejší. Napokon však dostala ten istý trest, ktorý jej vymerali v neprítomnosti v čase jej pobytu v Thajsku.

 

Prípad vzbudil v zahraničí veľkú pozornosť. Viaceré medzinárodné organizácie kritizovali Kambodžu za potláčanie disentu a Thajsko za porušovanie práv utečencov.

 

Autoritársky premiér Hun Sen vládne v Kambodži už 33 rokov a podľa kritikov sa čoraz viac uchyľuje k diktátorským praktikám.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies