VIDEO Kalifornský guvernér Brown: USA zostanú súčasťou boja proti klimatickej zmene, jeho názor zdieľa aj exguvernér Schwarzenegger

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 11:28 • 2 min
VIDEO Kalifornský guvernér Brown: USA zostanú súčasťou boja proti klimatickej zmene, jeho názor zdieľa aj exguvernér Schwarzenegger

PEKING - Kalifornský guvernér Jerry Brown sa domnieva, že rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody bude len dočasným krokom späť pri obmedzovaní emisií skleníkových plynov, pretože svetu "stále hrozí pohroma", ak nebude v tejto oblasti postupovať naliehavo.

slovakia

left justify in out

Brown dnes počas cesty na konferenciu o ekologickej energetike v Pekingu pre agentúru Associated Press (AP) povedal, že Čína, európske krajiny a guvernéri jednotlivých štátov USA nateraz zaplnia medzeru, ktorú vytvorilo rozhodnutie washingtonskej federálnej vlády vzdať sa vodcovského postavenia v tejto oblasti.

 

"Nikto nemôže zostať bokom. Nemôžeme si dovoliť absentérov v obrovskej ľudskej výzve prechodu k trvalo udržateľnej budúcnosti," vyhlásil Brown. Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od parížskej dohody si vyslúžilo silnú kritiku v rámci USA i v zahraničí, a to aj v Číne. Šéf Bieleho domu argumentuje, že táto dohoda uprednostňuje rozvíjajúce sa ekonomiky, ako sú Čína a India, na úkor pracujúcich v USA.

 

Brown sa priamo o Trumpovi nezmienil, keď účastníkom fóra o elektrických vozidlách povedal, že "na vplyvných miestach sú stále ľudia, ktorí vzdorujú realite, ktorí vzdorujú jasnej vede, ktorá riadi naše životy"Neskôr na otázku AP, čo by mohlo podnietiť Spojené štáty vrátiť sa na predné miesto úsilia týkajúceho sa klimatickej zmeny, Brown odpovedal: "Veda, fakty, svet, trh."

 

Brown podpísal v Číne s dvoma tamojšími provinciami i vládou v Pekingu dohody o rozšírení spolupráce s Kaliforniou v klimatických otázkach. AP v tejto súvislosti napísala, že USA sú už dlho lídrom v sektore ekologickej energetiky, napríklad pokiaľ ide o inovácie pri elektrických autách, obnoviteľných zdrojoch energie i iných priemyselných oblastiach. V popredí tohto sektora stojí práve Kalifornia, ktorá má najväčšiu ekonomiku spomedzi štátov USA i jedny z najprísnejších ekologických predpisov.

 

Na tohtotýždňovej energetickej konferencii v Pekingu sa zúčastní aj americký minister energetiky Rick Perry. Delegáti z iných krajín budú bývalého guvernéra Texasu podľa pozorovateľov starostlivo počúvať, aby posúdili, ako bude politika Trumpovej vlády formovať energetické trendy.

 

Podobný názor zdieľa aj bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý považuje Trumpove odstúpenie od Parížskej klimatickej dohody za chybu. Svoj názor s odkazom prezidentovi zdielaľ na sociálnej sieti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies