VIDEO K ISS odštartovala nákladná kozmická loď Cygnus

NETKY.SK • 18 Október 2016, 07:54 • 2 min
VIDEO K ISS odštartovala nákladná kozmická loď Cygnus

WASHINGTON - Bezpilotná nákladná kozmická loď Cygnus odštartovala dnes k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam vezie približne 2300 kilogramov potravín a iného materiálu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Loď Cygnus (Labuť), vyvinutá súkromnou americkou spoločnosťou Orbital ATK, odštartovala v pondelok o 19.45 h miestneho času (dnes o 01.40 h SELČ) z ostrova Wallops ležiaceho pri východnom pobreží štátu Virgínia, na ktorom sa nachádza kozmodróm Wallops Flight Facility. Do vesmíru ju po prestávke vynútenej nehodou opäť vyniesla raketa Antares.

 

 

Cygnus dorazí k orbitálnej základni v nedeľu a zostane k nej pripojená asi päť týždňov. Ešte predtým - v piatok - privezie ruská loď Sojuz na ISS troch nových členov posádky. Jej štart z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane je naplánovaný na stredu.

 

 

Štart kozmickej lode Cygnus sa mal uskutočniť už minulý týždeň, bol však odložený kvôli hurikánu Nicole, ktorý sa vytvoril nad Atlantickým oceánom.

 

Predchádzajúci štart rakety Antares sa 28. októbra 2014 skončil katastrofou, keď niekoľko sekúnd po štarte kvôli problému s modernizovanými motormi zo sovietskej éry vybuchla aj s nákladom. V prechodnom období využila spoločnosť Orbital ATK na vynesenie dvoch lodí Cygnus nosné rakety Atlas V.

 

Po ukončení letov amerických raketoplánov v roku 2011 sa chcel americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zbaviť závislosti pri doprave nákladov na ISS od ruských, európskych a japonských lodí. Program vyústil v uzatvorenie dvoch kontraktov so spoločnosťami SpaceX (loď Dragon vynášaná raketou Falcon 9) a Orbital ATK (loď Cygnus vynášaná raketou Antares).

 

V súčasnosti sú pozastavené štarty rakety Falcon 9, ktorú 1. septembra spolu s izraelským komunikačným satelitom v hodnote 200 miliónov dolárov počas predštartovej prípravy na floridskom Myse Canaveral zničil výbuch.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies