VIDEO Juncker sa stretol s britským europoslancom Farageom: Prečo ste tu?

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 16:00 • 2 min
VIDEO Juncker sa stretol s britským europoslancom Farageom: Prečo ste tu?

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predniesol dnes prejav pred zákonodarcami EÚ vo francúzštine a nemčine. Je to posun oproti jeho zvyčajnému štýlu, keď časť svojho príhovoru k europoslancom predniesol vždy v angličtine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento Junckerov krok mnohí vysvetľovali ako priamu reakciu na minulotýždňové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z Európskej únie.

 

Európska únia má 24 oficiálnych jazykov, ale troma hlavnými pracovnými jazykmi sú angličtina, francúzština a nemčina. Rozhodnutie Británie vystúpiť z únie podnietilo špekulácie, že by mohlo viesť aj k vyradeniu angličtiny zo spomínanej trojice jazykov. Angličtina je pritom aj oficiálnym jazykom Írska a Malty, ktoré sú členmi EÚ.

 

Juncker dnes použil angličtinu v 15-minútovom prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na slovnú provokáciu britského europoslanca Nigela Faragea, lídra Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a kľúčového aktivistu v kampani za brexit, teda za odchod Británie z EÚ.

 

"Do určitej miery ma naozaj prekvapuje, že ste tu. Bojovali ste za brexit, britský ľud hlasoval v prospech odchodu - tak prečo ste tu?" spýtal sa Juncker Faragea.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies