VIDEO Je toto morálne v poriadku? Kontroverzný svet thajských detských kickboxerov

NETKY.SK • 19 November 2018, 12:14 • 2 min
VIDEO Je toto morálne v poriadku? Kontroverzný svet thajských detských kickboxerov

BANGKOK - V obidvoch boxoch si dvaja boxeri zúrivo udeľujú údery päsťami, lakťami, kolenami a nohami prakticky do akejkoľvek časti súperovho tela. Zatiaľ tí v dave sa zúrivo vzájomne stávajú, pretože bitka vrcholí svojou agresiou.

slovakia

left justify in out

Muay Thai - alebo thajskí kickboxeri, ich súťažiaci sú mladší ako 8 rokov. Ale tragická smrť 13-ročného Anuchy Tasako po tom, ktorá zomrela v zápase na začiatku tohto mesiaca, priniesla do pozornosti, či sa deti vôbec môžu venovať takýmto agresívnym športom.  

 

Anucha, ktorý bojoval s neuveriteľnými 174 záchvatmi v kariére, ktorý začal vo veku 8 rokov, zomrel na krvácanie do mozgu dva dni po jeho boji z 10. novembra.

 

 

Hardcore Muay Thai fanúšikovia tvrdia, že jeho smrť bola náhodná. Hovorí sa, že rozhodca nezastavil boj v dostatočnom časovom predstihu a že lekár nebol po ruke a obviňoval zvyčajné postupy.

 

Ale ešte pred smrťou Anuchy sa musel regulovať tento šport. Thajskí zákonodarcovia nedávno predložili právne predpisy na vylúčenie detí do 12 rokov zo súťažného boxu.

 

img

Anucha Tasako, zomrel po thajskej boxerskej súťaži ako 13 rošný. Zdroj: Facebook

 

Minulý mesiac vyšla päťročná štúdia dr. Witaya Sungkarat z Bangkokovej nemocnice Ramathibodi, ktorá porovnávala vývoj mozgu medzi mladými boxermi a deťmi, ktoré sa s týmto športom nezúčastnili.

 

Podľa Witaya štúdia jasne ukazuje, že boxovanie spôsobuje nenapraviteľné škody na vývoji mozgu mladého dieťaťa a čím dlhšie každý mladý boxer bojuje, tým horší je jeho stav.

 

Obhajcovia športu hovoria, že mnohí ľudia nechápu , že Muay Thai je neoddeliteľnou súčasťou thajskej kultúry. Začať bojovať v kritickom veku kladie mladých ľudí na cestu úspešnej profesionálnej kariéry s možnosťou zdvihnúť svoje chudobné rodiny na rebríček ekonomického úspechu, hovoria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona