VIDEO Japonci vyvinuli domy, ktoré odolajú zemetraseniam, použili veľmi netradičný materiál

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 17:19 • 2 min
VIDEO Japonci vyvinuli domy, ktoré odolajú zemetraseniam, použili veľmi netradičný materiál

TOKIO - Japonsko je jednou z krajín, ktorú často postihujú zemetrasenia. Je tak prirodzené, že tamojší vedci si lámu hlavu nad tým, ako ochrániť budovy. Táto otázka bola doteraz technicky a finančne náročná, no zdá sa, že konečne objavili aj úplne jednoduché riešenie.

slovakia

left justify in out

Zemetraseniam dokážu vzdorovať domy zo styrofoamu – čo je je typ polystyrénu, ktorý poznáte z reštaurácií, keď si dávate zabaliť jedlo.

 

FOTO a VIDEO Domček ako z lega: Stojí pár euro a postavíte ho za niekoľko hodín

 

Firma Japan Dome House sa inšpirovala jeho izolačnými vlastnosťami a vo vlastných laboratóriách ho ešte vylepšila. „Polystyrénové domy“ už stavia 15 rokov za pomerne nízkou cenou.

 

img

 

Popularita týchto domov prudko vzrástla po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,0 v roku 2016. To zasiahlo japonskú prefektúru Kumamoto a vyžiadalo si 49 obetí, pričom ďalších 3-tisíc ľudí utrpelo zranenia a vyše 44-tisíc osôb bolo potrebné evakuovať potom, ako sa ich domy zrútili. Komplex 480 domov, ktorý postavila Japan Dome House, ostal bez závažnejších poškodení.  

 

 

Polystyrénový dom dokážu zložiť traja zamestnanci firmy za jediný týždeň. Má plochu 36 metrov štvorcových a stojí okolo 70-tisíc eur.

 

Ešte dávnejšie boli veľkým hitom špeciálne bezpečné postele, ktoré vás pri zemetrasení ukryli do svojich útrob.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies