VIDEO Izrael vypustil do vesmíru novú špionážnu družicu Ofek 11

NETKY.SK • 14 September 2016, 06:56 • 2 min
VIDEO Izrael vypustil do vesmíru novú špionážnu družicu Ofek 11

JERUZALEM - Izrael dnes úspešne vypustil do vesmíru novú špionážnu družicu Ofek 11, ktorá dokáže zbierať tajné informácie o Iráne a iných regionálnych protivníkoch židovského štátu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelského ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaných predstaviteľov rezortu je Ofek 11 "dosiaľ najsofistikovanejšou špionážnou družicou" Izraela. Zariadenie dokáže odosielať farebné fotografické zábery vo vysokom rozlíšení takmer z každej oblasti sveta. Jeho predchodca, Ofek 10, bol vypustený v roku 2014, dopĺňa denník Haarec.

 


Ofek 11 vyniesla na obežnú dráhu Zeme raketa, ktorá odštartovala z leteckej základne Palmachim, južne od mesta Tel Aviv, o 17.30 h miestneho času (18.30 h SELČ). Družicu zostrojila štátna spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI). Prvú družicu zo série Ofek vypustil Izrael už v septembri 1988.

 


Izraelské ministerstvo obrany v súčasnosti získava tajné dáta z približne desiatich prieskumných satelitov, ako aj z komerčných družíc, ktoré poskytujú zábery pre armádu i bezpečnostné úrady. Tieto družice ročne vykonajú zhruba 800 operácií zameraných na fotografické zmapovanie cieľa.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies