VIDEO Izrael trápia ničivé požiare, EÚ vyšle na pomoc lietadlá

NETKY.SK • 25 November 2016, 15:50 • 2 min
VIDEO Izrael trápia ničivé požiare, EÚ vyšle na pomoc lietadlá

BRUSEL – Európska únia pomôže Izraelu pri hasení ničivých požiarov, ktoré túto krajinu sužujú už niekoľko dní a sa preto vo štvrtok obrátila so žiadosťou o pomoc na EÚ.

slovakia

left justify in out

"Európska únia hneď zareagovala na žiadosť o pomoc a vďaka ochote členských štátov vyslala do Izraela sedem lietadiel. Súcitíme s tými, ktorých požiare zasiahli," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

 

 

Španielsko poskytlo štyri lietadlá na hasenie požiarov a Francúzsko dva podobné stroje a jedno prieskumné lietadlo. Na bilaterálnej úrovni Izraelu pomôžu aj Taliansko, Cyprus, Grécko a Chorvátsko.

"Stojíme pri Izraelčanoch v čase núdze nielen slovami, ale aj konkrétnymi skutkami. Členské štáty ukazujú solidaritu v praxi. Zostaneme v úzkom kontakte s izraelskými úradmi, ak by potrebovali poskytnúť ďalšiu pomoc," vyhlásila vysoká predstaviteľka pre spoločnú európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

 

Poskytovanie pomoci koordinuje krízové centrum Európskej komisie (EK) prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany. Tento mechanizmus sa spustí v momente, keď členský štát EÚ alebo tretí štát zasiahne katastrofa, či havária, ktorú sám nedokáže zvládať.

 

EK koordinuje dobrovoľné ponuky členských štátov na poskytnutie pomoci a môže prispievať na prevoz potrebného materiálu a expertov. Do mechanizmu je okrem členských krajín priamo zapojená aj šestica ďalších štátov: Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko, Turecko, Nórsko a Island.

 

 

S ohňom pomáha aj Palestína. Úrady so sídlom v Predjordánsku vyslali do Izraela hasičov spolu s hasičskými vozidlami a technikou, aby tam pomohli izraelským kolegom v boji s rozsiahlymi požiarmi. S odvolaním sa na izraelské úrady to dnes napísala agentúra DPA.

 

"Ďakujeme palestínskym úradom za pomoc pri boji s požiarmi, ktoré ohrozujú životy mnohých," napísalo izraelské ministerstvo zahraničných vecí v odkaze na sociálnej sieti Twitter.

 

Niektorí izraelskí predstavitelia hovorili aj možnosti, že požiare úmyselne založili palestínski útočníci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies