VIDEO: Ivana Zemanová dnes pred kamerami bránila manžela! Verejnosť žiada o trpezlivosť

NETKY.SK • 14 Október 2021, 21:42 • 2 min
VIDEO: Ivana Zemanová dnes pred kamerami bránila manžela! Verejnosť žiada o trpezlivosť

PRAHA - Informácie poskytnuté prvou dámou a kanceláriou prezidenta sú rozporuplné.

slovakia

left justify in out

Manželka českého prezidenta Ivana Zemanová sa dnes rozhodla postaviť pred kamery. Oznámila, že jej manžel a hlava štátu je chorý a aktuálne sa lieči, čo si vyžaduje nejaký čas. Zároveň bližšie nekomentovala jeho zdravotný stav. Informovala o tom na tlačovej besede, na ktorej novinári nemohli klásť otázky.

 

Rozporuplné informácie

„Zo všetkého najviac si želám, aby sa môj manžel uzdravil,“ uviedla prvá dáma vo vyhlásení. Verejnosť požiadala o trpezlivosť a podporu. Povedala, že prezident nečakane ochorel, pričom priblížila svoje obavy o manželovo zdravie. Zemanová označila špekulácie o diagnózach a prognózovanie zdravotného stavu hlavy štátu za neetické

 

 

„Nie je jediným prezidentom, ktorý počas svojho výkonu funkcie ochorel,“ uviedla. Vyhlásenie uzavrela tým, že verejnosť bude informovaná hneď, ako bude známy ďalší vývoj. 

 

Súvisiaci článok: Prezident Zeman je vo veľmi vážnom stave! Ťažko komunikuje a je dezorientovaný

 

Zemanov stav je vážny

Prezident je od nedele hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN). Sanitka ho tam previezla krátko po stretnutí s premiérom Andrejom Babišom, s ktorým sa stretol na zámku v Lánoch. Zemana priviezli do nemocnice v bezvládnom stave. Aktuálne leží na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO).

 

Kancelária prezidenta o zdravotnom stave informuje veľmi nejasne, začo si vyslúžila obrovskú kritiku. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček iba minulý piatok priznal, že prezident je chorý už dva týždne, čím protirečí dnešnému vyjadreniu Zemanovej.

 

img

 

Ovčáček sa už dlhšiu dobu snaží verejnosť presvedčiť, že prezident napriek svojim zdravotným problémom zvláda vykonávať svoju funkciu, čo už začali spochybňovať aj samotní senátori.

 

Dodal, že hlava štátu aktuálne potrebuje pokoj a čas uzdraviť sa. Hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke v pondelok uviedla, že prezident je stabilizovaný a dostáva sa mu náležitej starostlivosti. Podľa Ovčáčeka komunikuje a pozorne sleduje politické dianie

 

Prezident je dezorientovaný

Počas včerajšieho dňa však český Denník N prišiel s informáciami od anonymných zdrojov z prezidentovho okolia, že Zeman veľmi ťažko komunikuje a je dezorientovaný.

 

Podľa všetkého trpí pečeňovou encefalopatiou, ktorá je spôsobená akútnym alebo chronickým zlyhaním pečene. Pacienti s touto diagnózou môžu v horších prípadoch dokonca upadnúť do kómy

 

img

 

Na celú situáciu už zareagoval predseda senátneho bezpečnostného výboru Pavel Fischer. Vyžiadal si podrobné zdravotné informácie o Zemanovom stave priamo od nemocnice.

 

Dôvodom je sa pripraviť na možné pozbavenie prezidenta právomocí. Ústavná komisia českého Senátu sa bude touto otázkou zaoberať v utorok (19. októbra). Ak by sa senát rozhodol zakročiť, parlament môže aktivovať článok 66 ústavy a právomocí ho zbaviť. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Český prezident Zeman leží na ARE!

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona